Mario Draghi a anuntat ieri ca BCE va cumpara active publice si private din zona euro in valoare de peste 1.300 de miliarde de euro, respectiv 60 de miliarde de euro pe luna incepand cu martie pana la finalul anului 2016. Draghi sustine ca suplimentarea lichiditatilor este necesara pentru a evita intrarea zonei euro intr-o spirala a deflatiei. „Aceasta decizie va fi continuata pana in momemntul in care se vor obtine rezultate”, sustine Draghi.
Europa porneste tiparnita de bani. Dupa America, care in urma masurii a ajuns la o crestere economica de 3%, vine randul Europei sa o adopte
Unii analisti vad masura ca pe un pas istoric in salvarea Europei. Altii, sustin ca acesta va fi cel mai ineficient program de relaxare cantitativa (QE) vazut de pietele mondiale de la declansarea crizei financiare.
Lagarde, FMI:
„Salutam masurile anuntate care intaresc politica monetara relaxata a BCE. Achizitiile de obligatiuni avute in vedere vor ajuta la reducerea costurilor de imprumut la nivelul zonei euro, vor creste asteptarile pentru inflatie si vor reduce riscul ca indicatorul sa se mentina la un nivel scazut o lunga perioada de timp”, a afirmat Lagarde intr-un comunicat.
La ce sa ne asteptam: vom cheltui mai multi bani, va creste consumul, avem crestere economica!
In Romania vor intra bani pe curs, titluri de stat si bursa. BNR va scadea si mai mult dobanda de referinta. Astefel, bancile vor reduce dobanzile si mai mult la credite.
„Noile masuri de relaxare monetara cantitativa din partea BCE vor avea un efect pozitiv pentru programul de imprumut al Romaniei pe pietele internationale, in timp ce eventuala majorare a dobanzii din partea Fed nu va afecta randamentele pe termen lung”, considera seful Trezoreriei, Stefan Nanu.
Analistii: Exista un risc de apreciere al leului, intr-o perioada lunga, nu ca in cazul francului
„Cursul de schimb in anul 2015 va ramane mai degraba stabil, dar probabil in jurul unui nivel superior celui cu care ne-am obisnuit in 2014”, afirma Radu Craciun, economist sef BCR, pentru gandul.info
Primele efecte
Bursa de la New York a inchis in crestere sustinuta sedinta de joi, investitorii fiind incantati de anuntul Bancii Centrale Europene de a include datoriile suverane in programul sau de cumparare de active in valoare de circa 1000 de miliarde de dolari: Dow Jones a castigat 1,48%, iar Nasdaq 1,78%.