[dropcap]C[/dropcap]inci angajati ai BCR au dat in judecata cea mai mare institutie de credit din Romania pe motiv ca au fost concediati pe nedrept. Instanta a considerat intr-unul dintre cazuri ca angajatul trebuie sa fie reincadrat pe post si a dispus ca BCR sa-i plateasca salariile aferente perioadei care a trecut de la concediere pana la decizie.
”Dispune repunerea partilor in situatia anterioara emiterii deciziei de concediere, prin reintegrarea contestatorului in functia anterior detinuta emiterii actului anulat. Obliga intimata la plata catre contestator a unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si actualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul in temeiul contractului individual de munca, de la data concedierii si pâna la data reintegrarii efective. Obliga intimata la plata contravalorii salariului aferent perioadei in care contractul individual de munca a fost suspendat pe durata cercetarii disciplinare prealabile”, se arata in decizia emisa intr-unul dintre dosare, citata de portalul www.Economica.net.
Cu toate acestea, BCR are posibilitatea de a ataca decizia Tribunalului la Curtea de Apel, drept la care institutia de credit va apela. „BCR va face apel la decizia Tribunalului Bucuresti, afirmand in continuare ca la baza concedierilor respectivilor angajati au stat motive disciplinare si nu reorganizarea departamentului unde acestia lucrau”, ne-au precizat reprezentantii BCR.
Cei 5 angajati ai BCR au lipsit de la munca nemotivat, pontandu-si reciproc si fraudulos cartelele de acces cand nu erau prezenti, timp in care se ocupau de proiecte si afaceri personale, iar atunci când au fost descoperiti au fost concediati.
„Cauza concedierilor a fost una disciplinara, salariatii respectivi lipsind de la program zile intregi. In singurul caz in care avem hotararea redactata, instanta a constatat ca salariatul se face vinovat de savarsirea de abateri disciplinare, dar a considerat ca sanctiunea a fost prea severa, aplicand sanctiunea reducerii salariului cu 10% pentru 3 luni. BCR va respecta decizia instantelor, oricare ar fi. in acelasi timp, considera ca absentele nemotivate sunt abateri disciplinare grave fata de care exista toleranta zero”, subliniaza BCR, in cadrul unei comunicari oficiale transmise publicatiei online www.BankingNews.ro.
Cazul BCR intareste ideea ca legislatia muncii este permisiva cu abaterile angajatilor
[dropcap]A[/dropcap]ngajatorii sunt dezavantajati in litigiile contra angajatilor fraudulosi/neperformanti, in conditiile in care legislatia muncii descurajeaza adoptarea consecintelor adecvate fata de acesti salariati, prin stabilirea unor proceduri birocratice complexe chiar si in cazul unor abateri grave.
Opinia este impartasita nu numai de angajatori, ci si de avocatii specializati in dreptul muncii, care considera ca angajatii sunt favorizati de prevederile Codului Muncii, dar si de instantele de judecata, care, in cazul mai multor procese, ofera solutii binevoitoare pentru salariati.
Potrivit unei analize realizate de portalul www.AvocatNet.ro, concedierea angajatilor neperformanti este o provocare pentru angajatorii romani pentru ca presupune o procedura birocratica complexa si de lunga durata. Astfel, chiar si dupa modificarea Codului muncii, angajatorii sunt in continuare obligati sa justifice temeinic masura extrema a concedierii, dar si sa respecte aceleasi rigori care tin de aspectele formale ale unei proceduri de incetare a contractului individual de munca.
”Aceasta pare a fi si parerea investitorilor straini, in special a celor americani, care sunt mai mult decat surprinsi sa descopere ca in Romania nu poti sa concediezi un salariat <<pe loc>> in nicio situatie, nici macar atunci cand, de exemplu, salariatul este surprins in flagrant in cazul unui furt din patrimoniul angajatorului”, a precizat, pentru www.AvocatNet.ro, Serban Paslaru, Avocat asociat si coordonator al departamentului de dreptul muncii in cadrul Tuca Zbarcea&Asociatii.