Cursul de schimb se va situa la 4,65 lei/euro in septembrie si la 4,6 lei/euro in decembrie, ca urmare a perioadei mai lungi de instabilitate politica si a presiunilor externe, potrivit estimarilor BCR. Noua noastra prognoza de curs valutar este de 4,65 lei/euro in septembrie si 4,6 lei/euro in decembrie, ca urmare a prioadei de instabilitate mai lunga decat se estima initial si a climatului extern nefavorabil”, afirma analistul BCR Eugen Sinca.
BCR anticipeaza ca leul va recupera o parte din pierdere in prima jumatate a anului urmator, cotatia urmand sa coboare la 4,48 lei/euro in martie si 4,47lei/euro in iunie.
„Credem ca BNR va pastra regimul de curs flotant administrat si va limita o miscare prea puternica a leului. Transferul dinspre curs spre inflatie este puternic si asimetric in Romania, iar preturile de consum cresc imediat dupa o depreciere a leului. Daca adaugam si posibila majorare a preturilor alimentelor in a doua jumatate din 2012, precum si majorarile pretului reglementat la energie, avem ingredientele unei accelerari a inflatiei pentru restul anului. Avansul inflatiei si ponderea ridicata a creditarii in valuta sunt motive importante pentru un curs de schimb stabil la actualul nivel”, a spus Sinca.
La inchiderea sedintei interbancare de luni, cotatiile monedei nationale oscilau in jurul nivelului de 4,57 lei/euro, intr-o piata in care BNR a sustinut aprecierea leului prin vanzari de valuta pe tot parcursul zilei, potrivit dealerilor.
In jurul orei 17:00, schimburile se perfectau la 4,5715 – 4,5740 lei/euro, mult sub nivelul de la aceeasi ora de vineri, de 4,6375 – 4,6415 lei/euro.
In sesiunea de vineri, cursul BNR a urcat la 4,6481 lei/euro, un nou maxim istoric, ca urmare a tensiunilor politice. Leul si-a reluat deprecierea dupa ce Curtea Constitutionala a anuntat ca a amanat decizia privind referendumul de demitere a lui Traian Basescu, urmand sa verifice listele electorale.
Raportat la cursul de vineri, leul a pierdut 7,6% de la inceputul anului, de la 4,3197 lei/euro. Leul s-a depreciat insa accentuat de la inceputul lunii iulie, cu circa 4,45 lei/euro, cu pana la 4,4%, din cauza turbulentelor politice.