În ultimul an, peste 66.000 de copii, tineri și adulți din România au beneficiat de educație financiară prin intermediul atelierelor, cursurilor și resurselor oferite de BCR prin Școala de Bani, cel mai amplu program de educație financiară din România. De la lansarea programului și până în prezent, în total, peste 600.000 de români au avut ocazia să învețe cum să ia decizii financiare inteligente și să își construiască o relație mai bună cu banii.
„Educația financiară este esențială pentru o viață mai bună. O relație mai sănătoasă cu banii și educația pentru a face alegeri financiare inteligente ne ajută să facem mai ușor față provocărilor și să ne bucurăm de mai multe dorințe împlinite, mai multe oportunități și de o viață mai prosperă. În contextul în care studiile plasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul educație financiară, credem că este cu atât mai important să ne folosim de expertiza noastră din BCR pentru a sprijini cât mai mulți români să-și construiască o relație mai sănătoasă cu banii. Prin Școala de Bani, am ajutat până acum peste 600.000 tineri și adulți din România să aibă acces la educație financiară. Ne dorim să continuăm această misiune, pentru a construi o societate mai puternică și mai prosperă.” a declarat Claudia Oprescu, coordonator Școala de Bani.
Școala de Bani aduce educația financiară mai aproape de copiii, tinerii și adulții din România, atât prin cursurile și resursele disponibile gratuit în cadrul platformei online, cât și prin ateliere de educație financiară.
Specialiștii BCR, profesori la Școala de Bani, au ajutat în ultimul an:
• Peste 7.000 de adulți și aproape 16.000 de elevi să deprindă noțiuni de educație financiară prin intermediul atelierelor organizate în toată țara.
• Peste 29.000 de copii și adolescenți din România, care au învățat despre rolul și importanța banilor, planificarea cheltuielilor și stabilirea bugetului personal, prin experiențele de învățare interactive din proiectul FLiP – Școala de Bani pe Roți, dezvoltat de BCR în parteneriat cu Școala de Valori.
„Pe copiii care nu au ajuns încă la atelierele financiare, îi sfătuiesc să se înscrie cât mai curând deoarece lucrurile descoperite aici despre educația financiară sunt unice. Este o experiență uimitoare care ne dezvoltă și, în același timp, ne învață despre bani.” a menționat Teodora Mateescu, elevă de 12 ani care a participat la atelierele de educație financiară din cadrul proiectului FLiP – Școala de Bani pe Roți.
În luna octombrie, cu ocazia Lunii Educației Financiare, alți peste 3.000 de copii și tineri au beneficiat de ateliere gratuite de educație financiară. Peste 2.500 de elevi au participat în 2022 și la cea de-a treia ediție a concursului de artă și educație financiară Școala Banilor Bine-Crescuți, cu premii constând în materiale de educație financiară pentru școlile finaliste, precum și un colț de educație financiară pentru școala câștigătoare.
În plus, pentru a aduce educația financiară mai aproape de elevi și profesori, în septembrie 2022, BCR și Școala de Bani au lansat LifeLab, un program-pilot de educație financiară și dezvoltare a abilităților de viață ale elevilor, derulat alături de Fab Lab și Asociația Edupedu.
Programul se desfășoară pe parcursul întregului an școlar 2022-2023, în două școli din România, din Câmpulung Muscel și Poiana Mărului. În proiect iau parte cei peste 1.100 de elevi ai celor două școli și peste 50 de profesori, care s-au înscris pentru a deveni „profesori de viață”, și două școli de control, care participă în cercetare.
Un studiu BCR din 2022 a arătat că 99% dintre profesori consideră că e nevoie de predarea educaţiei financiare în şcoli, iar atât profesorii, cât şi elevii au nevoie de conţinut de educaţie financiară cât mai practic, cu exemple şi exerciţii ce pot fi aplicate imediat. LifeLab urmărește să aducă în sistemul școlar un astfel de format de educație practic, cu o abordare interdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară să fie introduse în cadrul unei serii variate de materii, pentru toate ciclurile de învățământ. Astfel, prin învățare experiențială, adaptată pentru o multitudine de discipline din programa școlară, elevii înțeleg legătura dintre educația financiară și îndeplinirea dorințelor, deprind abilități de analiză, colaborare și planificare, utile pentru viitor. Profesorii implicați în program devin „profesori de viață”, care acționează ca mentori pentru elevii lor și îi ajută în îndeplinirea dorințelor, cu ajutorul educației financiare.
“Mă bucură implicarea în programul LifeLab. Cred că la orele de matematică se poate face o trecere ușoară de la calcule cu procente în care aplicăm formule pe niște cifre seci, la calcularea unor dobânzi și ce înseamnă acest lucru pentru bugetul unei familii. De asemenea, operațiile cu numere întregi au un ecou evident în educația financiară. În multe ore de algebră introducem acum noțiuni de educație financiară, iar elevii sunt mult mai captivați când fac calcule pe care le corelează, chiar și virtual, cu bugetul lor sau al familiilor lor.” a declarat Ciprian Ittu, profesor de matematică la Școala Gimnazială nr. 1 din Poiana Mărului, județul Brașov.
Calendarul programului LifeLab prevede o etapă de formare a profesorilor alături de experți educaționali, trei etape de cercetare, dezvoltarea materialelor educaționale, aplicarea lor la clase și o activitate antreprenorială caritabilă, desfășurată de fiecare școală în parte. După cercetarea inițială din septembrie 2022, în luna noiembrie a anului trecut au avut loc trei cursuri de formare pentru profesorii din program, iar în decembrie peste 800 de elevi au participat la cursuri de educație financiară ținute de profesorii Școlii de Bani.
Școala de Bani este un proiect al Băncii Comerciale Române, lansat în 2016, care a devenit cel mai amplu program de educație financiară din România. Peste 1.500 de angajați ai BCR au devenit, în mod voluntar, profesori de educație financiară, urmând cursuri specializate, și au reușit să ofere astfel de cursuri gratuite către mai mult de jumătate de milion de români – copii, tineri și adulți. Cei interesați se pot înscrie la cursuri prin completarea formularului disponibil pe www.scoaladebani.ro sau printr-un email la scoaladebani@bcr.ro. Partenerii proiectului Școala de Bani sunt Școala de Valori, Asociația Fab Lab si Edupedu.
Școala de Valori este o organizație non-guvernamentală și non-profit, înființată în 2009, care oferă tinerilor și profesorilor din mediul preuniversitar experiențe de dezvățare a convingerilor și comportamentelor disfuncționale și reînvățarea unor noțiuni care pun accentul pe identificarea potențialul individual, dezvoltarea competențelor pentru viață și creșterea abilității de a lucra colaborativ, multidisciplinar și multigenerațional pentru a transforma societatea actuală într-una centrată pe valori sănătoase. Școala de Valori a ajuns prin intermediul proiectelor la peste 146.173 de elevi și studenți și 11.702 de profesori și în 5.916 de școli.