Firmele mici și mijlocii, precum și companiile de tip Start-Up din România, care dețin drepturi de proprietate intelectuală, pot depune aplicații în cadrul apelului de proiecte LeadershIP4SMEs pentru a beneficia de consultanță pentru finanțare, transfer tehnologic, valorizarea portofoliului de brevete și mărci, precum și pentru dezvoltare. Apelul de proiecte a fost lansat la 1 martie 2021 de consorțiul european care implementează inițiativa LeadershIP4SMEs cu finanțare Horizon2020.
LeadershIP4SMEs reunește un consorțiu de 8 parteneri din Europa, cu expertiză complementară (patentare, business support, investiții etc.), aliniați la obiectivul de a traduce proprietatea intelectuală din start-up-uri și IMM-uri în valoare adăugată pentru acestea. Cei mai promițători 30 candidați din toată Europa vor beneficia de un program intensiv de training și consultanță pentru valorificarea proprietății intelectuale. Cele 30 companii vor primi expunere media, precum și acces la o rețea extinsă de investitori care prioritizează proprietatea intelectuală și felurile în care aceasta poate fi valorificată.
Conceptul LeadershIP4SMEs ține cont de realitatea că economia bazată pe cunoaștere creează noi reguli pentru dezvoltarea și exploatarea tehnologiilor emergente. Start-up-urile și IMM-urile europene se confruntă cu provocarea de a rămâne relevante în raport cu competitorii internaționali, pentru care capitalurile și oportunitățile de afaceri sunt mai ușor accesibile. Astfel, BCR și cei 7 parteneri ai săi din țări precum Germania, Austria sau Italia își propun să ofere sprijin pentru dezvoltare companiilor care dețin drepturi de proprietate intelectuală.
În cadrul LeadershIP4SMEs, vor fi selectate 15 IMM-uri și 15 Start-Up-uri care vor să-și fructifice drepturile de proprietate intelectuală. Acestea vor beneficia de:
●Evaluare a pregătirii pentru investiții și pentru valorificarea proprietății intelectuale
●Acces la o comunitate de investitori (business angels, fonduri de capital, bănci)
●Acces la oportunități de finanțare publică pentru protejarea proprietății intelectuale și dezvoltarea de proiecte colaborative
●Acces la o rețea europeană de parteneri de afaceri
●Sprijin personalizat pentru accelerarea dezvoltării prin coaching individual cu experți în proprietate intelectuală, inovare deschisă și dezvoltare de afaceri
●Acces la platforma „Venture Development Platform (https://venture-dev.com/platform)” pentru parcurgerea proceselor de dezvoltare și utilizarea unui set de instrumente de planificare strategică
●Sprijin de la o rețea extinsă de experți externi și organizații de promovare a afacerilor.
“Ne implicăm în acest program pentru a continua inițiativele noastre de susținere a IMM-urilor și start-up-urilor din tehnologie. În LeadershIP4SMEs vor fi selectate 30 de companii și sperăm ca România să aibă o prezență importantă în program. Firmele vor beneficia de pregătire pentru finanțare și vor găsi instrumente funcționale în vederea evaluării și dezvoltării activelor intangibile, fiind foarte valoroase pentru drepturile de proprietate intelectuală”, Ana-Maria Crețu, Coordonator Programe Start-ups BCR.
BCR, alături de compania brașoveană Iceberg+ colaborează pentru a ajuta start-up-urile și IMM-urile din România să participe la activitățile organizate de rețeaua europeană LeadershIP4SMEs și să beneficieze de oportunități de finanțare și colaborare pentru a-și dezvolta activitățile. Conexiunile pe care proiectul și le fixează ca obiectiv vor deschide orizonturi noi pentru firmele din România prin colaborări directe cu parteneri din alte țări europene.
Pentru a beneficia de aceste oportunități, IMM-urile și Start-Up-urile care dezvoltă produse și servicii bazate pe tehnologii disruptive și care vor să își protejeze ori să își extindă proprietatea intelectuală pot să depună candidaturile pe website-ul LeadershIP4SMEs (https://leadership4smes.eu/call-for-applications) până pe 12 aprilie 2021. Candidații selectați vor susține, ulterior, un pitch în fața unui juriu format din experți în afaceri, proprietate intelectuală și capitaluri de investiții.
Firmele interesate pot să consulte ghidul LeadershIP4SMEs despre cum pot pregăti o aplicație câștigătoare.