Cele mai mari banci cu capital grecesc din Romania – Alpha Bank, Bancpost, Piraeus Bank si Banca Romaneasca – nu au avut o evolutie satisfacatoare in primele trei luni din acest an. Va prezentam in continuare rezultatele consemnate de cele patru institutii de credit pe piata autohtona.
Activele Bancpost, in regres
EFG Eurobank, proprietarul Bancpost si al altor companii din Romania, a inregistrat in primul trimestru pierderi de 10,3 milioane euro in Romania, cu mult peste cele de 1,1 milioane euro din intervalul similar al anului trecut, dar in scadere de la 16,9 milioane euro in trimestrul patru.
Valoarea activelor din Romania a scazut cu 7% comparativ cu sfarsitul anului trecut, de la 4,54 miliarde de euro la 4,2 miliarde de euro, potrivit datelor publicate joi de grupul financiar elen, scrie Mediafax. Soldul imprumuturilor s-a redus cu 3%, de la 3,2 miliarde de euro in decembrie la 3,1 miliarde de euro. Portofoliul depozitelor a scazut cu 0,6% comparativ cu sfarsitul anului trecut, la 1,8 miliarde de euro.
Alpha Bank a recuperat pe segmentul economisirii
Alpha Bank a inregistrat in primul trimestru in Romania pierderi inainte de taxe de 5,3 milioane de euro, dupa un rezultat negativ de 5,7 milioane euro in urma cu un an, potrivit datelor publicate joi de grupul financiar elen. Cheltuielile operationale s-au redus cu 12,1% fata de intervalul similar al anului trecut, la 20,4 milioane de euro, noteaza Mediafax.
Soldul creditelor a scazut in primele trei luni cu 9,1%, la 3,2 miliarde de euro, dar cel al depozitelor a urcat cu 20,2%, la 1,2 miliarde de euro, fata de intervalul similar din 2011. Fata de sfarsitul anului trecut, soldul creditelor a scazut cu 1,6%, iar cel al depozitelor a urcat cu 3,4%. Banca detine pe piata locala 165 de sucursale si 2.292 de angajati.
Rata creditelor neperformante de la Piraeus Bank a depasit 20%
Activele Piraeus Bank in Romania au scazut cu 4,6% in primul trimestru, de la nivelul de 3,5 miliarde de euro raportat la sfarsitul anului trecut la 3,34 miliarde de euro, potrivit datelor publicate miercuri de grupul elen. Fata de primul trimestru al anului trecut, activele au inregistrat un declin de 16%, noteaza Mediafax. Piraeus Bank a obtinut in Romania un profit inainte de taxe de 4 milioane de euro, in timp ce profitul inainte de provizioane a atins 33 de milioane de euro.
Soldul creditelor a scazut cu 1,7%, la 2,95 miliarde de euro, comparativ cu nivelul de 3 miliarde de euro raportat de grupul bancar elen in raportul financiar aferent anului trecut. Fata de primul trimestru al anului trecut, soldul creditelor s-a redus cu 7%. Rata creditelor neperformante a crescut in primul trimestru de la 18,1% la sfarsitul anului trecut la 20,2%. Imprumuturile neperformante au scazut insa de la 58 milioane de euro in trimestrul al patrulea la 54 de milioane de euro. Soldul depozitelor s-a redus cu 4% comparativ cu decembrie 2011, de la 915 milioane de euro la 878 milioane de euro. Fata de primul trimestru din 2011, soldul depozitelor a scazut cu 32%.
Volumul Creditelor Banca Romaneasca, in scadere
Grupul elen National Bank of Greece (NBG), care detine Banca Romaneasca, a raportat o pierdere de 11 milioane euro in Romania pentru primul trimestru, comparativ cu un rezultat negativ de 1 milion euro in aceeasi perioada a anului trecut, in urma declinului puternic al veniturilor nete din dobanzi.
NBG a inregistrat in Romania o pierdere calculata inainte de provizioane de 2 milioane de euro, fata de un profit de noua milioane de euro in intervalul similar al anului anterior, potivit raportului financiar al grupului, scrie Mediafax.
Depozitele bancii elene in Romania au urcat in primul trimestru cu 3% fata de sfarsitul anului, la 797 milioane de euro. Comparativ cu martie anul anterior, depozitele au coborat cu 21%. Soldul creditelor in Romania s-a situat la 1,94 miliarde de euro, in scadere cu 3% fata de decembrie si cu 13% comparativ cu finele primului trimestru din 2011. Pe credite de retail, banca a avut o scadere trimestriala de 3%, la 951 milioane de euro. Raportat la martie anul anterior, soldul creditelor de consum a scazut cu 6%.