Philippe Lhotte, Presedintele Director General al BRD Groupe Société Générale, a avut cea de-a doua iesire publica de cand a venit in Romania pentru a prelua conducerea bancii franceze (septembrie 2012), fiind gazda unei conferinte de presa prilejuita de prezentarea rezultatelor raportate de institutia de credit in 2013. Ca si anul trecut, Philippe Lhotte a fost nevoit sa prezinte un tablou al cifrelor contabile influentat covarsitor de consolidarea acoperirii creditelor neperformante.
Practic, vorbim despre cel de-al doilea an la rand in care BRD raporteaza pierdere, in 2013 acest indicator fiind de 385 milioane de lei. “2013 a fost pentru BRD un an de tranzitie, in mare masura dedicat imbunatatirii organizarii interne si a administrarii riscurilor, precum si intaririi principalelor avantaje competitive – reteaua extinsa, capacitatea de a inova, eficienta operationala ridicata. In esenta, 2013 a fost un an util, din care BRD a iesit mai puternica. BRD priveste 2014 cu incredere si este gata sa acompanieze cresterea economiei romanesti. Condusa de o viziune pe termen lung, BRD a continuat sa investeasca pentru a-si mentine sau consolida pozitia de lider pe multe linii de activitate care ne ofera acum perspective concrete de dezvoltare”, a subliniat Philippe Lhotte.
Principalii indicatori financiari ai BRD-Groupe Société Générale la 31 decembrie 2013 la nivel individual, in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS) s-au prezentat dupa cum urmeaza:
– Consolidarea acoperirii creditelor neperformante cu provizioane a condus la un rezultat net de –385 milioane RON
– Nivel confortabil de adecvare a capitalului: 14,3%, in crestere cu 0,3 puncte procentuale fata de anul 2012
– Crestere semnificativa a depozitelor: + 12,7%* fata de sfarsitul anului 2012
– Eficienta operationala sporita: cheltuieli operationale in scadere cu 5,6% fata de anul 2012, raport cost/venit mentinut la un nivel scazut
In anul 2013, sistemul bancar romanesc a continuat sa parcurga o faza de consolidare. In ultimele 12 luni, la nivelul sistemului a avut loc o scadere a volumului creditelor (-4,2%*), determinata de evolutia sectorului corporate, in paralel cu o crestere dinamica a depozitelor (+7,4%*), in special pe piata clientilor companii (+10,1%*).
Volumul creditelor brute acordate de BRD clientelei de persoane fizice a atins 17,2 miliarde RON, in crestere cu 1%* (in comparatie cu o scadere de 2%* la nivelul sistemului bancar). Gratie pozitiei de lider in programul “Prima Casa”, volumul creditelor imobiliare a crescut cu 20,4%*, semnificativ peste media pietei (+8.9%*), ceea ce a condus la o crestere cu 1,7 puncte procentuale a cotei de piata. In privinta creditelor corporate, cererea redusa a determinat o scadere de 12,5%* a volumului creditelor brute, pana la 16,3 miliarde RON.
Depozitele au inregistrat o crestere semnificativa (+12,8%* comparativ cu +7,4%* pentru intreaga piata). Cu un raport credite/depozite care s-a imbunatatit pana la 76,8% la sfarsitul anului 2013 (- 22 puncte procentuale comparativ cu anul 2012), BRD a continuat sa-si intareasca structura bilantiera si sa-si consolideze gradul de autonomie financiara.
Venitul net bancar a scazut cu 6,9% comparativ cu 2012, in special din cauza diminuarii marjei nete de dobanda. Aceasta evolutie a fost determinata in principal de contractia volumului creditelor nete pe segmentul corporate. Venitul net din comisioane a scazut cu 4,7%, in mare masura din cauza incetinirii activitatii de creditare.
In anul 2013, banca a reusit sa mentina un control strict al costurilor, care a condus la o reducere cu 5,6% a cheltuielilor operationale, aspect care a permis mentinerea raportului cost/venit la un nivel scazut (47,1%, sub media pietei).
In contextul scaderii valorii garantiilor si al cresterii proportiei expunerilor aflate in insolventa, banca si-a consolidat nivelul acoperirii cu provizioane a creditelor neperformante (de la 51,9% in 2012 la 68,9% la sfarsitul anului 2013), efort care s-a tradus printr-un cost al riscului ridicat la nivelul portofoliului de credite pentru IMM-uri.
Cu o baza de capital solida, banca pastreaza un nivel confortabil al adecvarii capitalului, de 14,3% (+0,3 puncte procentuale), semnificativ superior cerintelor reglementare.