BNR a emis un ordin privind exercitiul de raportare de catre institutiile de credit. Bancile trebuie sa transmita pana la 15 decembrie informatii referitoare la angajatii care beneficiaza de remuneratii de nivel inalt, potrivit ordinului publicat de BNR. Autoritatea Bancara Europeana a emis un ghid iar BNR trebuie sa-l puna in aplicatie. Proiectul de Ordin are ca obiectiv reglementarea cadrului de raportare de catre institutiile de credit a informatiilor care se refera la angajatii acestora a caror remuneratie totala este de cel putin 1 milion de euro/an.
Raportarea se intocmeste si se transmite Bancii Nationale a Romaniei de catre institutiile de credit pana la data de 15 decembrie 2012, pentru informatiile aferente remuneratiilor fixe si variabile acordate pentru activitatea profesionala desfasurata in anii 2010 si 2011.
Ordinul semnat de Mugur Isarescu se aplica institutiilor de credit, persoane juridice romane, la nivel consolidat, in situatia in care Banca Nationala a Romaniei este autoritatea responsabila cu exercitarea supravegherii pe baza consolidata si institutiile de credit respective sunt institutii de credit – mama la nivelul Spatiului Economic European.
Sunt vizate/vizati a se raporta in declaratii:
a) remuneratiile fixe – plati acordate direct sau indirect de catre institutiile de credit in schimbul serviciilor profesionale prestate de catre personalul acestora, pentru care nu a fost luat in considerare niciun criteriu de performanta;
b) remuneratie variabila – plati sau beneficii suplimentare remuneratiei fixe, care depind de performanta sau, in anumite cazuri, de alte criterii/clauze contractuale;
c) angajati care beneficiaza de remuneratii de nivel inalt – angajati a caror remuneratie totala este de cel putin 1 milion de euro/an.
In cazul angajatilor care beneficiaza de remuneratii de nivel inalt si care isi desfasoara activitatea profesionala pentru diferite entitati din Romania si din alt stat membru (de exemplu, atat la nivel de institutie mama, cat si la nivel de filiala, iar filiala este localizata in alt stat membru) sau care isi desfasoara activitatea profesionala pentru o sucursala dintr-un stat membru gazda, acestia vor fi clasificati la nivelul statului membru in care isi desfasoara cea mai mare parte a activitatii profesionale. Angajatii care beneficiaza de remuneratii de nivel inalt care isi desfasoara activitatea profesionala in cadrul si in afara Spatiului Economic European vor fi clasificati la nivelul unui stat membru in cazul in care acestia isi desfasoara cea mai mare parte a activitatii profesionale in cadrul Spatiului Economic European, se mai arata in ordinul BNR.
BankingNews.ro