În prima ședință de politică monetară din 2021, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a redus rata de dobândă de politică monetară de la 1.50% la 1.25%, nivel minim istoric.
Cu o valoarea atât de mică a dobânzilor, nemaiîntâlnită, mesajul transmis de BNR consemnează stimularea investițiilor și a consumului cu ajutorul creditelor ieftine.
Potrivit economiștilor, excesul de lichiditate interbancară va continua și în următoarele 6 luni, astfel creditele noi vor înregistra costuri tot mai mici. Chiar dacă măsura se va simti treptat în piața bancară, este clar ca urmează o perioadă cu împrumutri ieftine, din această primavară până în trimestrul III al anului.
Cât de ieftine?
Potrivit unei analize macroeconomice a BCR, contextul actual economic, cu o inflație în scădere si un curs de schimb relativ stabl, vor duce la reduceri viitoare a dobânzii de politică monetară până la la 1,00%, urmată de relaxarea condițiilor monetare printr-un management mai lax al lichidității interbancare.
„Se pare că, datorită trecerii pe surplus a poziției de lichiditate a sistemului bancar față de banca centrală, reducerile rezervelor minime obligatorii așteptate de noi au fost înlocuite cu tăieri de dobândă de politică monetară. BNR reduce decalajul față de țările vecine din ECE în ceea ce privește ajustarea dobânzii de politică monetară, facilitând o convergență mai rapidă la normele ECE privind condițiile monetare. Obligațiunile guvernamentale pe termen scurt vor beneficia de această decizie. Este de așteptat ca panta curbei randamentelor titlurilor de stat în lei să crească, având în vedere că obligațiunile pe termen lung sunt mai sensibile la prospectivele fiscale.
După evoluțiile recente ale cursurilor de schimb din ECE și retorica băncilor centrale regionale, BNR ar putea deveni mai flexibilă în ceea ce privește perspectiva unui curs de schimb mai depreciat„, se mai arată în raportul BCR.