Statisticile BNR indică creșterea soldului creditului neguvernamental total cu 0.1% lună/lună și cu 7.2% an/an la 268.7 miliarde RON în noiembrie, maxim istoric.
Datele BNR arată că împrumuturile avansează mai lent decât depozitele. Economisirea a prins viteză, după ce ritmul de creștere a creditelor s-a temperat. Creditarea moderată se datorează și măsurilor impuse de Banca Națională. După 11 luni de la decizia Băncii Centrale, se constată impactul direct asupra consumului, ea limitând practic cheltuielile pe credit.
Potrivit unui raport macroeconomic al BT, evoluția se datorează unei serii de factori, inclusiv redinamizarea investițiilor productive, nivelul redus al costurilor reale de finanțare, majorarea veniturilor populației și continuarea Programului Prima Casă.
Depozitele neguvernamentale au continuat să se majoreze cu ritmuri mai puternice – 1.8% lună/lună și 9.9% an/an, la 356.6 miliarde RON–volum record. Acestă tendință apare ca ca urmare a creșterii veniturilor populației și ratelor de dobândă, deprecierii leului și nivelului ridicat al ratei de economisire, se arată în analiza Băncii Transilvania.
Astfel, raportul credite-depozite a scăzut la 75.3% în noiembrie, minimul din ultimele decenii.
Analiștii BT se așteptă la temperarea ritmului anual al creditului neguvernamental de la 7.7% în 2019 (maximul din 2009) la 5.7% în 2020 și 5% în 2021.
Pentru depozitele neguvernamentale, banca previzionează majorarea cu o dinamică medie anuală de 9.3% în perioada 2019-2021.