Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis marti in sedinta de politica monetara sa reduca dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,25% la 3% pe an, precum si ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei, de la 12% la 10%, mentinand RMO la valuta. Dupa decizie, BNR a anuntat ca va analiza cu foarte mare atentie orice viitoare reducere a dobanzii, avand in vedere treiectoria incerta a inflatiei pe termen lung, dar va continua reducerea treptata a rezervelor minime obligatorii la lei si valuta, fara sa afecteze rezerva valutara.
„Pentru ca nu suntem siguri pe mentinerea inflatiei la niveluri reduse a la longue, cred ca viitorul CA, daca va lua decizii de reducere de dobanda, le va lua cu foarte mare atentie”, a spus Isarescu.
Si totusi…
„Nu putem sa ramanem straini de ceea ce se intampla in Europa si in jurul nostru si actionam in mai mare masura decat in trecut uitandu-ne nu doar la evolutia inflatiei si a indicatorilor economici interni, dar si la evolutiile din Europa. Pot sa confirm ca suntem influentati in mai mare masura de ceea ce se intampla pe plan european. A pastra un ecart disproportionat intre dobanzile din Romania si cele din tarile vecine prezinta riscuri“, a declarat ieri Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, la briefing-ul de presa de dupa sedinta de politica monetara.
Analistii se asteapta la continuarea ciclului de relaxare a politicii monetare si in noiembrie, cand va avea loc ultima sedinta de politica monetara din acest an, cu taierea a inca 0,25 puncte procentuale, astfel incat dobanda cheie va ajunge la 2,75%. In acelasi timp, majoritatea participantilor la sondaj estimeaza o reducere a RMO in lei, in paralel cu mentinerea RMO in valuta.