Indicele Robor cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a urcat marţi la 1,8%, de la 1,71% ieri. Şi indicele Robor la 6 luni, folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a ajuns marţi la 1,89%, faţă de 1,78% cu o zi în urmă.
Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor a avut o discuţie cu conducerea executivă a BNR
„Elementul central al întâlnirii (de la Banca Națională a României, n.r.) a fost acela de a vedea ce situație este în piață, care sunt soluțiile legate de lichiditate și de o împletire mai bună a politicilor fiscale cu politica monetară pe care o realizează BNR, astfel încât să preîntâmpinăm în viitor diverse situații care pot fi interpretate, deși, având în vedere că există o piață în continuă evoluție, se pot întâmpla și astfel de evoluții. Soluția este legată în special de lichiditate. Este atributul BNR și specialiștii din BNR vor decide și vor găsi soluția care trebuie adoptată pentru a tempera această creștere a ROBOR, pentru că îngrijorarea a fost legată de ROBOR, și probabil că ulterior domnul Guvernator vă va da mai multe relații despre deciziile luate la nivelul Consiliului de Administrație”, a declarat, marți, Ionuț Mișa, la ieșirea de la o întâlnire pe care a avut-o cu conducerea Băncii Naționale a României (BNR), la sediul instituției bancare.
Asistăm la o reaşezare a dobânzilor
Economiştii recunosc că această creştere a dobânzii interbancare este una nomală, ea vine firesc pe fondul dobânzilor foarte mici înregistrate până în prezent. Exista un cumul de factori care duc indicele Robor spre cote atinse şi acum 2-3 ani. Insă, în prezent, viteza de creştere a dobânzii interbancare sperie, deoarece creşterea Robor a fost mai accelerată în septembrie, după mai multe luni de stabilitate.
Ascensiunea rapidă a Robor este pusă de analişti pe seama restrângerii lichidităţii din piaţă, dar şi a anticipaţiilor inflaţioniste şi de înăsprire a politicii monetare a BNR, care se întruneşte pentru o nouă decizie astăzi. Un alt factor care a determinat creşterea dobânzilor au fost intervenţiile BNR pe piaţa valutară pentru menţinerea cursului, în condiţiile în care leul s-a menţinut stabil, în timp ce monedele din regiune s-au depreciat alert.
Robor reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. El se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de Banca Naţională.