BNR anunță decizia Comisiei Europeane care a stabilit care sunt ratele de înlocuire pentru LIBOR CHF cu scadența la 1 lună, 3 luni, 6 luni și 12 luni, în cazul oricărui contract și al oricărui instrument financiar definit în Directiva 2014/65/UE.
Având în vedere încetarea anunțată a publicării indicilor de dobândă LIBOR ( comunicat ICE) pentru monedele: franc elvețian, euro, liră sterlină și yen japonez începând cu ianuarie 2022 și pentru dolarul american de la jumătatea anului 2023, la nivel european au fost adoptate modificări asupra Regulamentului Benchmark, menite să atenueze efectele dispariției indicilor LIBOR. Astfel, Comisia Europeană a stabilit că indicilele de referință LIBOR va fi înlocuint cu SARON în cadrul contractelor financiare.
Potrivit BNR, în 22 octombrie 2021, a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/1847 al Comisiei privind desemnarea unei înlocuiri statutare pentru anumite maturități ale LIBOR CHF, întrucât acestea din urmă nu vor mai fi calculate și publicate. Prin acest act de punere în aplicare, Comisia Europeană a stabilit care sunt ratele de înlocuire pentru LIBOR CHF cu scadența la 1 lună, 3 luni, 6 luni și 12 luni, în cazul oricărui contract și al oricărui instrument financiar definit în Directiva 2014/65/UE.
Ca atare, de la data de 1 ianuarie 2022, referințele la ratele LIBOR CHF cu maturități la 1 lună, 3 luni, 6 luni și 12 luni, conținute în contractele și toate instrumentele financiare cu scadențe după 1 ianuarie 2022, care se raportează la LIBOR CHF, încheiate de către instituțiile de credit din România cu toți clienții acestora, vor fi înlocuite de drept, automat, cu ratele combinate SARON și ajustările de marjă corespunzătoare, prevăzute în regulamentul de punere în aplicare al Comisiei, fără a fi necesară renegocierea contractelor.
BNR pentru BankingNews: indicele LIBOR CHF va fi înlocuit de drept, în mod automat
În urma unei solicitări transmise Băncii Naționale a României de către publicația online BankingNews, reprezentanții instituției au explicat că ”indicele LIBOR CHF va fi înlocuit de drept, în mod automat, în cadrul oricărui contract sau al oricărui instrument financiar, cu noul indice de referință de înlocuire, fără a fi necesară renegocierea contractelor sau alte demersuri, dacă părțile la contract nu agreează în prealabil un alt indice de înlocuire”.
Reamintim că indicele LIBOR va înceta formal la sfârșitul anului 2021 pentru majoritatea monedelor pentru care este utilizat, cum ar fi lira sterlină, euro, francul elvețian sau yenul japonez. De menționat că pentru împrumuturile acordate în dolari care folosesc Libor, legislația UE prevede încetarea acestora până pe 30 iunie 2023. Dispariția LIBOR a implicat o serie de provocări pentru bănci și administratorii de active în relația cu proprii clienți, fiind obligate să înlocuiască în contractele de credit LIBOR-ul cu noul indice de referință desemnat în luna octombrie 2021.
”În acest sens, procesul de pregătire a tranziției către un nou set de indici de referință de înlocuire pentru LIBOR a fost deja demarat la nivel european, iar BNR va fi implicată activ în acest efort, alături de Comisia Europeană și de alte autorități naționale interesate de acest subiect. De asemenea, precizăm că BNR este în dialog pe această temă cu Asociația Română a Băncilor. La nivelul Comisiei vor fi analizate diferite metode de calcul și marje de ajustare pentru a înlocui indicii LIBOR pentru anumite monede și scadențe, în scopul identificării variantei optime, având în vedere particularitățile piețelor financiare dar și cerințele legale existente vizând protecția consumatorilor de servicii financiare”, menționau, în exclusivitate, pentru BankingNews oficialii Băncii Naționale a României.
Citește si