Publicația online www.BankingNews.ro a solicitat Băncii Naționale a României un punct de vedere cu privire la posibilitatea de a modifica reglementările care vizează condițiile de eligibilitate pentru creditele ipotecare după intrarea în vigoare a legii privind darea în plată ca măsură prudențială. Potrivit răspunsului remis de Biroul de presă al BNR, specialiștii instituției nu au identificat deocamdată necesitatea unor schimbări legislative în domeniul creditării ipotecare, Banca Centrală fiind însă pregătită pentru inițierea unor măsuri dacă situația o va impune.
”Direcția Reglementare și Autorizare nu a realizat demersuri de modificare a Regulamentului nr. 17/2012 privind unele condiții de creditare, cu modificările și completările ulterioare, pentru scopuri legate de contracararea unor eventuale efecte nedorite ale implementării de către creditori a unor acte normative de tipul legii privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite. Precizăm că, până în prezent, direcțiile cu atribuții vizând supravegherea creditorilor și, respectiv, menținerea stabilității finaciare nu au semnalat/fundamentat necesitatea unei ajustări a cadrului de reglementare în domeniul creditării”, a precizat Biroul de presă al Băncii Naționale a României, în exclusivitate pentru publicația online www.BankingNews.ro.
Totodată, Direcția de comunicare a Băncii Centrale a evidențiat că ”BNR dispune și de alte pârghii pentru a interveni în cazul în care constată deteriorarea indicatorilor prudențiali ai entităților ce operează în sectorul creditării”.
Pe de altă parte, reprezentanții BNR au menționat pentru www.BankingNews.ro că, distinct de situația creată de legea privind darea în plată, ”în prezent se află într-o fază procedurală relativ avansată un demers de modificare a Regulamentului nr. 17/2012, dar care vizează preluarea prevederilor privind evaluarea bonității solicitantului de credit pentru bunuri imobile rezidențiale și politicile de remunerare a personalului creditorului implicat în evaluarea bonității din Directiva 2014/17/UE privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidențiale”.
”Prevederile comunitare în discuție sunt distincte de cele referitoare la modalitatea de îndestulare a creditorului din executarea garanției stabilite de Directiva 2014/17/UE (aflate în administrarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor) și transpunerea lor este obligatotie în contextul atribuțiilor ce revin României în calitate de stat membru al Uniunii Europene, astfel încât demersul de modificare s-ar fi realizat indiferent de evoluția proiectului Legii privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite”, subliniază Banca Națională a României.
Proiectul de reglementare în cauză este în curs de finalizare, urmând a fi demarată consultarea publică, prin publicare pe site-ul BNR. ”Proiectul de regulament introduce – în linie cu Directiva 2014/17/UE – cerințe suplimentare care vor restrânge clientela eligibilă pentru acordarea creditelor pentru bunuri imobile rezidențiale în accepțiunea directivei”, se mai menționează în punctul de vedere exprimat de Biroul de presă al BNR.