BNR nu exceleaza la capitolul transparenta. Au spus-o presa, analistii si acum chiar si studiile de piata. Un studiu realizat pentru Bank of Korea, arata ca BNR se claseaza sub media europeana si la egalitate cu Namibia, potrivit economistilor de la Barry Eichengreen si Nergiz Dincer. Documentul arata ca bancile centrale din Albania si Moldova sunt mai transparente decat Banca Nationala a Romaniei.
BNR are un scor de 7,5 dintr-un maxim de 15, insa se afla sub media de 7,6 a Europei de Est si cea de 8,4 la nivelul intregii Europe. in zona, Polonia inregistreaza un scor de 9, Cehia are 12, iar Ungaria are unul dintre cele mai mari rezultate din tot topul, respectiv 13,5.Romania este depasita si de Republica Moldova (8) sau Albania (8), Letonia (9), Turcia (10) insa ne aflam peste Rusia (3), Ucraina (5) sau Bulgaria (5,5).
BNR nu publica minutele discutiilor din sedintele consiliului de administratie in care se iau decizii de politica monetara, guvernatorul Mugur Isarescu argumentand ca acestea ar fi „prea complicate” pentru a fi intelese. Economistii Florin Citu si Lucian Isar au cerut de mai multe ori publicarea discutiilor. O alta problema o constituie eliminarea clauzelor abuzive din contractele de creditare si studiul BNR conform caruia pierderile bancilor ar fi de 4,8 miliarde de lei in urma denuntarii acestora. Pana acum nimeni nu a vazut acest studiu, BNR trimitand la Ministerul Justitiei doar un „rezumat”. Citu considera ca acest studiu nu exista deoarece clientii ar putea sa-l ceara atunci cand merg in instante contra bancilor, ceea ce ar echivala cu recunoasterea de catre BNR a existentei clauzelor abuzive in anumite tipuri de contracte, la anumite banci.
In SUA, agentia Bloomberg a castigat in instanta impotriva Rezervei Federale, care a fost obligata de justitie sa puna la dispozitie toate datele legate de bancile si companiile care au apelat la facilitatile sale in timpul crizei. BNR nu publica informatii despre bancile care s-au imprumutat la facilitatea Lombard.
La nivel mondial se mai gasesc deasupra noastra Armenia (8,5), Thailanda (9), Indonezia (9), Filipine (10), Peru, Brazilia si Chile (toate 8,5), iar la acelasi nivel de 7,5 se afla Namibia. Cel mai bun scor in top il are Suedia (14,5) urmata de Noua Zeelanda (14), iar cel mai prost Siria (0,5). SUA si Canada inregistreaza ambele un scor de 11, ca si Australia si zona euro, Japonia are 10,5, fix cat are si Elvetia, Marea Britanie aduna 12, iar Israel urca la 11,5.