Locul nu a fost ales la intamplare, pentru ca, intre 1944 si 1947, tezaurul tarii a fost adapostit acolo, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Initiatorul proiectului este guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El a verificat personal stadiul lucrarilor. Banca Nationala a Romaniei isi face muzeu in pestera de langa Manastirea Tismana.Locul nu a fost ales la intamplare, pentru ca, intre 1944 si 1947, tezaurul tarii a fost adapostit acolo, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
Initiatorul proiectului este guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El a verificat personal stadiul lucrarilor.
Manastirea Tismana va deveni un reper istoric foarte important, odata cu deschiderea unui Muzeu al Tezaurului in aceasta zona. „Gestul nostru, de a transforma una din pesterile muntelui in muzeu este rezultatul firesc, natural, al unei succesiuni de fapte care au inceput de aproape un secol”, a spus Guverantorul.
in 1944, in pestera de la Tismana a fost adapostit, in mare secret, tot aurul tarii: 245 de tone.
Maica Maria Pricopie, stareta Manastirii Tismana: „Din initiativa Maresaului Antonescu si acelor ce conduceau Banca Nationala in al Doilea Razboi Mondial, a fost adus la Tismana Tezaurul Romaniei”.
Muzeul urmeaza sa fie gata peste un an. Acolo vor fi putea fi vazute documente din arhiva Bancii Nationale care atesta ca in acea zona a fost adapostit tezaurul.
Marian Slivilescu, primar Tismana: „Frumusestea asezarii Manastirii Tismana este completata in mod minunat de acest tezaur care, iata ca pune in valoare un moment istoric”.
Ion Calinoiu, presedintele Consiliului Judetean Gorj: „La 27 martie 1944, in fata unei previzibile ocupatii sovietice, guvernatorul Alexandru Ottulescu prezenta lui Mihai Antonescu, vicepresedinte al Consiliului de Ministri, mai multe variante de salvare a stocului de aur pastrat la Banca Nationala”.
O vreme s-a crezut ca in zona ar mai fi ramas aur pe care unii localnici l-au cautat ani la rand. Dar, tezaurul a fost mutat in 1947.