Conflictul de munca de la BRD a scos in strada, in fata sediului central al bancii, mai multi angajati, membri ai sindicatului Impact-BRD, care au protestat pentru ca nu le-au fost acceptate revendicarile in urma negocierilor pentru contractul colectiv de munca. Oficilaii BRD spun ca nu inteleg decizia sindicalistilor deoarece au propus angajatilor o serie de masuri considerate a fi superioare revendicarilor.
Biroul de presa al BRD a transmis publicatiei BankingNews.ro o pozitie oficiala referitoare la acest conflict de munca prezentand pe larg oferta bancii. Va prezentam mai jos declaratia integrala furnizata de oficialii BRD:
„In contextul negocierii contractului colectiv de munca pentru perioada 2015 – 2016, conducerea BRD a fost notificata de sindicatul Impact al salariatilor bancii in legatura cu declansarea unui conflict colectiv de munca. Principalele revendicari ale organizatiei sindicale sunt de natura salariala. Prima etapa prevazuta de legislatie – concilierea – s-a incheiat fara sa se ajunga la o intelegere asupra tuturor punctelor.
Patronatul a oferit un pachet de drepturi si beneficii bazat pe performanta, protectie sociala, adecvat industriei financiare.
Acesta preia majoritatea prevederilor fostului CCM expirat in iulie 2015, la care s-au adaugat si altele noi. Dupa o perioada lunga de negocieri care nu s-au finalizat cu incheierea unui nou CCM, pentru asigurarea unui climat echilibrat si a continuitatii, patronatul a luat decizia legala de a acorda unilateral un pachet de remunerare construit pe 3 axe principale.
Astfel, o prima componenta globala, cu adresabilitate larga, pentru toti angajatii, cuprinde beneficii precum pensiile private Pilonul 3, tichete de masa, o prima de ziua bancii de 1000 de lei brut a carei acordare a fost conditionata de obtinerea unui rezultat pozitiv la T3, precum si de cresterea numarului clientilor activi, mai mare cu cateva zeci de mii fata de aceeasi perioada a anului trecut, prin urmare un obiectiv accesibil. „Sunt dezamagit ca liderii sindicali incearca sa minimalizeze in acest mod performanta obtinuta de cei 7500 de angajati din echipa BRD”, a declarat Philippe Lhotte, CEO-ul BRD.
O alta componenta este cea sociala, prin care acordam servicii medicale si asigurari de sanatate la clinici private in toata tara, asigurari de grup pentru invaliditate si deces, plati compensatorii in cazul reorganizarilor, prime de mobilitate si multe altele.
Ce-a de-a treia componenta se refera la performanta individuala, si anume posibilitatea de acordare a unor bonusuri anuale si revizuiri individuale, toate in concordanta cu reglementarile bancare in vigoare. Aceasta componenta face parte de multi ani din pachetul de remunerare, separat de beneficiile colective. Consideram ca este o abordare moderna, europeana, specifica mediului financiar, care pune in legatura directa recompensarea, pe de-o parte, cu performanta masurabila, pe de alta parte.
O actiune care merge in acest sens este acordarea in 2015 pe baza unui criteriu de prezenta in ultimii 5 ani, tuturor colegilor eligibili, a 40 de actiuni Societe Generale. Acestea vor fi incasate in 2 transe – martie 2015 si martie 2016 – , pot fi imediat valorificate pe piata si au o valoare clar mai importanta (aproximativ 8.000 RON la cursul actual al actiunii Societe Generale) decat cei 100 de lei solicitati de sindicatul „Impact” sau suma pentru asigurarea vestimentatiei, aceasta din urma fiind o incercare de intoarcere in timp la o prevedere de dinainte de privatizarea bancii.
In privinta unora dintre punctele care au ramas in suspensie si dupa conciliere, patronatul are o pozitie rationala, exprimata clar in timpul negocierilor. Informarea sindicatului in legatura cu eventuale proiecte de reorganizare are loc in mod curent, insa delegarea catre sindicat a unui drept de veto asupra planurilor de business ale unui operator economic excede cadrul legal si pune compania intr-o pozitie de inferioritate fata de concurenta. De asemenea, protectia liderilor sindicali 1 an dupa expirarea mandatelor lor (care dureaza 5 ani) excede prevederile legale, patronatul decizand sa acorde drepturile mentionate expres in lege.
Conducerea BRD regreta decizia sindicatului, ale carui motivatii reale nu le cunoaste, cu atat mai mult cu cat a prezentat o oferta realista si competitiva la nivelul pietei bancare si isi declara in continuare disponibilitatea de a discuta cu partenerii sociali, pe o baza adecvata contextului economic si social, pentru gasirea unor solutii rezonabile, capabile sa puna punct divergentelor.
In conditiile in care sindicatul Impact va continua demersurile initiate, banca isi asigura clientii ca a luat masurile necesare pentru continuarea oferirii serviciilor in conditii normale. In acelasi timp, banca isi exprima increderea ca, in cele din urma, responsabilitatea si realismul vor prevala.”