Bancile mizeaza pe agricultura. Daca CEC Bank a acordat agricultorilor, anul trecut, peste 20.000 de credite, in valoare de 80 milioane euro, BRD si-a majorat in ultimii ani expunerea in agricultura, unde are o oferta extinsa de servicii de creditare. Datele arata ca bancile mizeaza pe continuarea trendului de crestere a sectorului agricol, in ciuda problemelor cu care acesta se confrunta.
„Sunt convins ca in ciuda problemelor reale (…), agricultura va creste in continuare si prin sprijinul pe care bancile il acorda”, afirma Dan Petre, responsabil pentru piata de agricultura in cadrul BRD, in cadrul conferintei pe teme de agricultura organizate de Mediafax. In acest an numarul imprumuturilor catre fermieri a depasit 10.000 la CEC Bank, iar valoarea este de 20 milioane euro, a declarat si Radu Gratian Ghetea, presedintele bancii.
„Va pot da si un procent interesant – 30% din activitatea noastra de creditare este indreptata pentru finantarea agriculturii. Anul trecut, pentru creditele legate de asa-numitele subventii si pe colaborarea foarte buna pe care o avem atat cu Fondul de Garantare a Creditului Rural, cat si cu APIA, am dat 20.600 de credite”, a spus Ghetea la seminarul Mediafax Talks about Agriculture. El a adaugat ca in primele trei luni ale acestui an banca de stat a acordat deja 10.294 de credite.
„Suntem foarte ancorati in creditarea si sprijinirea asa numitei agriculturi de subzistenta. Foarte multe dintre aceste credite sunt garantate de Fondul de Garantare, au in spate certificatele APIA, au fost pentru familii sau asociatii familiale sau pentru mici fermieri care s-au dezvoltat. Avem si foarte multe credite care au fost acordate in aceasta perioada pentru marii sau mai putin marii agricultori. Sunt foarte multe situatii in care noi creditam si agricultura mare, fie ca este vorba de proiecte pe fonduri europene, fie ca e vorba de proiecte in agricultura pur si simplu”, a spus Ghetea.
Presedintele CEC a afirmat ca doar 6% din creditele neperformante ale bancii sunt din zona agriculturii, ceea ce reprezinta o performanta, pentru ca media in sistemul bancar este de circa 14%. „Creditele pe care le-am dat pentru cofinantarea proiectelor finantate din fonduri europene au avut un procent de neperformanta de 0,71%”, a spus Ghetea. El a aratat ca banca pe care o conduce acorda credite si pentru start-up-uri, mai ales cand firma nou infiintata apartine unui grup de companii care se ocupa de agricultura.
BRD si-a majorat in ultimii ani expunerea in agricultura, unde are o oferta extinsa de servicii de creditare, si mizeaza pe continuarea cresterea sectorului agricol, in ciuda problemelor cu care acesta se confrunta. „In 2006 am inceput sa dezvoltam o oferta dedicata acestui sector atat in ceea ce priveste zona de operatiuni curente, cat si in ceea ce priveste cea mai stringenta nevoie a fermierilor, si anume finantarea. Am avut in permanenta un dialog foarte bun cu ministerul, am avut un dialog bun cu APIA, am avut parte de sustinerea Fondului de Garantare a Creditului Rural, si acest lucru se vede de la an la an prin cresterea creditelor acordate, prin cresterea numarului de clienti si prin cresterea ponderii pe care atat domeniul agricol, cat si cel conex al industriei alimentare l-au inregistrat in portofoliul bancii noastre”, a declarat Dan Petre, responsabil pentru piata de agricultura in cadrul BRD.
El a adaugat ca banca are o oferta completa adresata agriculturii, atat in ceea ce priveste sectoarele vizate, a categoriilor de beneficiari, cat si a nevoilor de finantare. „Sunt convins ca in ciuda problemelor reale (…), agricultura va creste in continuare si prin sprijinul pe care bancile il acorda”, a spus Petre.