BBC anunţă că britanicii au votat pentru Brexit, după numărarea a peste 90% din voturi, scrie ZF.ro Tabara „Leave” si-a anuntat oficial victoria. Partialele arata un avans de 1 milion de voturi pro-Brexit. Tabăra „Leave” are un avans de 4%, obţinând 52% dintre voturile britanicilor, un rezultat care a luat prin surprindere pieţele. Haos total pe pieţe după Brexit: lira s-a prăbuşit cu cea mai mare rată din istorie. Euro a scăzut cu 3,8%
Peste doar cateva ore vom asista la un efect de „domino”, spun analiștii
După ce Tabăra „Leave” a preluat conducerea cu 52%, în faţa taberei „Remain”, lira s-a prăbuşit cu cea mai mare rată din istorie, după o scădere de 9,41%, şi a ajuns la 1,35 dolari.
Indicii bursieri sunt în scădere puternică la nivel global, rezultatele parțiale ale referendumului din Marea Britanie indicând ieșirea țării din Uniunea Europeană, punând în pericol existența blocului comunitar și a monedei unice, relatează Reuters. Prețurile petrolului sunt în scădere cu peste 4% în tranzacțiile asiatice, după Brexit.
Euro a scăzut cu 3,8%, în timp ce valutele din Norvegia, Suedia şi Turcia au raportat pierderi şi mai mari. În Africa de Sud, rand-ul a scăzut cu 7,3%. Yen-ul în schimb a urcat cu 6,1%.
”S-a dezlănţuit iadul. Singurele refugii sunt yen-ul şi aurul”, a spus Vishnu Varathan, economist la Mizuho Bank, ciatat de Ziarul Financiar.
Aurul a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, în condiţiile în care rezultatul referendumului a luat prin surprindere pe toată lumea.
Preţul aurului a crescut cu 8,1%, la 1.358,53 dolari uncia, cel mai mare din martie 2014.
Iesirea din UE, un proces lung şi anevoios
Ieşire a Marii Britanii din UE ar fi un proces complicat, fără precedent. Articolul 50 din Tratatul UE prevede că orice stat are dreptul să se retragă, dar trebuie să notifice Comisiei Europene intenţia sa cu doi ani înainte. În aceşti doi ar urma să se negocieze viitoarea relaţie cu UE, prin negocieri formale şi transparente. Pentru Marea Britanie, ieşirea ar însemna renegocierea tuturor înţelegerilor cu UE, comerciale şi politice.
„Este evident însă că vom asista la limitarea liberei circulaţii”, declara pentru ZF, Flavia Durach, asistent universitar doctor SNSPA, membru al Center for EU Communication Studies.