Parlamentul de la Budapesta obliga bancile sa returneze comisioanele incorecte, incepand cu creditele din 2004, decizie care le-ar costa 4 mld. dolari Parlamentul ungar a aprobat vineri o lege care obliga bancile sa returneze clientilor comisioanele considerate incorecte, aplicate unor imprumuturi in valoare cumulata de 28 de miliarde de dolari, relateaza Bloomberg.
Legea, aprobata cu 184 de voturi „pentru”, unul „impotriva” si doua abtineri, elimina marjele de schimb valutar aplicate imprumuturilor in valuta si declara incorecte modificarile unilaterale ale creditelor de consum acordate incepand din 2004.
Premierul Viktor Orban, reales in aprilie pentru un nou mandat de patru ani, s-a angajat sa elimine in totalitate imprumuturile in valuta si sa oblige bancile sa suporte in solidar cu clientii costurile operatiunii.
Ratele imprumuturilor, majoritatea in franci elvetieni, au crescut odata cu deprecierea forintului, dupa criza financiara din 2008, sporind numarul defaulturilor si al creditelor neperformante.
„Piata este extrem de toleranta si subestimaza o parte din impactul planului asupra bancilor, pe termen scurt si mediu”, a declarat Peter Attard Montalto, analist la Nomura International in Londra.
Sectorul financiar ungar risca pierderi de pana la 4 miliarde de dolari ca urmare a adoptarii legii, potrivit bancii centrale. Suma nu include si costul transformarii in forinti a unor credite in valuta de pana la 16 miliarde de dolari, operatiune pe care guvernul de la Budapesta vrea sa o realizeze in a doua jumatate a anului.
Noul plan al guvernului se adauga unei taxe speciale impuse bancilor din Ungaria, cea mai mare din Europa, si dupa pierderi de 1,7 miliarde de dolari, din 2011, cand Orban a permis imprumutatilor sa ramburseze integral creditele, la dobanzi sub cele din piata.