Pieţele de acţiuni din întreaga lume înregistrează cea mai proastă săptămână de după criza financiară din 2008, pe măsură ce investitorii renunţă la acţiunile considerate riscante ca urmare a îngrijorărilor că epidemia de coronavirus va deveni o pandemie şi va declanşa o recesiune globală, transmite Reuters.
UPDATE. Și Bursa de la București a deschis ziua cu toti indicii pe minus, în aceasta dimineata. Și bursle europene au deschis pe minus. Pe langa coronavirus avem si preocuparile geopolitice (Rusia), iar temerile se schimbă in aceste conditii.
Focarul de coronavirus a devenit o criză globală de sănătate și economică.
Speranţele că epidemia care a început în China se va termina în câteva luni iar activitatea economică va reveni la normal au fost spulberate în condiţiile în care numărul cazurilor de infecţie raportate la nivel mondial l-a depăşit pe cel din China.
„Nici măcar nu mai este nevoie să aşteptăm publicarea datelor statistice pentru a vedea cât de grav este afectată economia. Poţi vedea cum vânzările companiilor aeriene şi hotelurilor au scăzut la jumătate. Este corect să spunem că impactul coronavirusului va fi mult mai mare decât războiul comercial dintre SUA şi China”, a declarat Tomoaki Shishido, senior economist la Nomura Securities.
Indicele global MSCI a coborât cu 0,5% după o cădere de 3,3% joi. De la începutul acestei săptămâni şi până în prezent a pierdut 9,3%, ceea ce înseamnă că este pe cale să înregistreze cel mai grav declin săptămânal după prăbuşirea de 9,8% înregistrată în luna noiembrie 2008.
Bursele de pe Wall Street sunt în fruntea acestui declin, în condiţiile în care indicele S&P 500 a înregistrat joi o contracţie de 4,42%, cea mai mare scădere procentuală înregistrată după luna august 2011. După ce, la data de 19 februarie 2020, a atins un maxim istoric, indicele S&P 500 a pierdut 12%, cea mai gravă corecţie înregistrată de acest indice în doar şase zile, în timp ce indicele Dow Jones Industrial Average a pierdut 1.190,95 puncte, cea mai mare scădere înregistrată vreodată.
Indicele de volatilitate CBOE, denumit şi „indicele de frică” a crescut joi până la 39,16 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, cu mult peste intervalul 11-20 puncte la care a evoluat în ultimele luni. Acest indice, care măsoară aşteptările pieţei de capital cu privire la evoluţia preţului acţiunilor la S&P 500 în următoarele 30 de zile, ajunge în perioade de criză la 50 de puncte.
În Asia, indicele regional MSCI excluzând Japonia a scăzut cu 2,4%. Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a pierdut 4% pe fondul îngrijorărilor că Jocurile Olimpice programate a se desfăşura în perioada iulie-august ar putea fi anulate din cauza coronavirusului.
„În prezent, coronavirusul arată ca o pandemie. Pieţele pot face faţă oricărei situaţii în care există un risc ridicat atâta timp cât se vede lumina de la capătul tunelului. Însă, pentru moment, nimeni nu poate spune cât timp va dura această situaţie şi cât de gravă va fi”, a subliniat Norihiro Fujito, analist la Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.
Aproximativ 10 ţări au raportat descoperirea primelor cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore, inclusiv Nigeria, cea mai mare economie din Africa.
Îngrijorările cu privire la o recesiune majoră au dus cotaţia petrolului la cel mai scăzut nivel din ultimul an. Cotaţiile futures pentru ţiţeiul american au scăzut cu 2,7%, până la 45,85 dolari per baril, după ce au pierdut deja 14,1% în această săptămână, ceea ce înseamnă cea mai mare scădere din ultimii nouă ani.
În paralel, investitorii se îndreaptă spre securitatea oferită de obligaţiunile considerate cu grad mare de siguranţă. Randamentele pentru obligaţiunile americane pe zece ani au atins un minim istoric de 1,241%. Tot pe fondul reorientării investitorilor spre active sigure, cotaţia aurului a ajuns la 1.646,4 dolari, în apropiere de cea mai ridicată valoare din ultimii şapte ani, la 1.688,9 dolari, atinsă la începutul acestei luni.
Coronavirusul s-a extins pe trei continente, 5.000 de miliarde de dolari au dispărut de pe burse
Economiștii consideră că și astăzi este posibil sa vedem o nouă zi de deprecieri, deoarece datele despre Covid 19 nu au fost încă estimate și avem în prezent o reactie a pietelor la necunoscut. Nu se cunoaste, încă, dimensiunea economică ce va afecta lumea.
„O evaluare a impactului (coronavirusului, n.r.) și previziuni serioase nu sunt deocamdată posibile. Este o situație care evoluează din rapid, pe care continuăm să o urmărim îndeaproape”, a declarat Paolo Gentiloni – comisarul UE pentru economie.
Coronavirusul a șters de la începutul săptămânii peste 5000 de miliarde de dolari de pe burse, arata datele din aceasta saptamana. Îngrijorarea s-a simțit de la New York la Tokyo, după ce investitorii au văzut cum situația s-a agravat peste noapte în Coreea de Sud și Italia și cum virusul apare în tot mai multe țări.
Potrivit analiștilor de la Dun and Bradstreet, se estimează că în jur de 22 de milioane de firme din China sunt afectate de epidemie. Acestea, la rândul lor, afectează 56.000 de companii din întreaga lume.
Într-o primă fază a epidemiei, avem o criză de cerere în anumite domenii, transport, turism, chiar în consum, pe fondul unor oameni neplătiți prin China, care au fost ținuți pe acasă. Companiile din aceste domenii își văd acțiunile căzute.
Economiile „sângerează, iar turismul deja suferă. Urmează industriile și locurile de munca grav afectate de impactul coronavirusului. Companiile își închid portile în tot mai multe regiuni din China, Asia, Europa și acum Africa și Noua Zeelandă.
Companiile aeriene și operatorii de turism au fost puternic afectați, acțiunile EasyJet au scăzut cu 17%, iar Ryanair a scăzut cu 13%.
Se estimează o pierdere de peste 80 de miliarde de dolari la nivel mondial pentru turism.
Pierderile vor fi în special ale companiilor aeriene si hotelurilor, dar și în rândul producătorilor de aeronave. Cele mai afectate sunt tarile din Asia, în special China, Coreea de Sud sau Thailanda. Din punct de vedere al turismului, țările europene afectate puternic se anunță a fi Italia și Franta, care aveau foarte mulți turisti chinezi.
Deja în Italia, cea mai afectată țară europeană, se vorbește de recesiune, după ce criza sanitară a dus la o prăbușire a rezervărilor turistice de la 30 la sută la Napoli, la 60 la sută la Roma și 80 la sută în unele zone din nordul Italiei. Și nu este vorba doar despre frica de călătorie, căci principalele focare sunt în inima industrială a țării, iar închiderea fabricilor riscă să întrerupă lanțul de producție pentru mari companii precum Renault, BMW sau Peugeot.
Forbes: Cum poate Coronavirusul să afecteze economiile globale si locurile de muncă
Coronavirusul poate schimba totul, sunt de părere jurnaliștii de la Forbes. Când te uiți la conturile de investiții, pe burse, vedem scăderea companiilor. Dacă scăderea burselor va continua, în fiecare lună vom vedea investitori ingrijorați, deoarece pierd bani. Și asa apar primele semne de panică.
Bogații, instituțiile, fondurile și alți investitori experimentați care au făcut avere pe hârtie vor vinde în mod agresiv pentru a bloca câștigurile înainte de a fi prea târziu. Acest lucru va duce panica la isterie generală, oamenii vor dori să iasă pe ușă în același timp.
Corporațiile vor începe să facă reduceri, vor stopa investițiile noi, nu vor mai deschide noi sucursale. Angajările sunt puse pe „hold”. Lumea devine tot mai temătoare, iar mediul de business se va deteriora.
Mulți directori vor fi nevoiti sa facă concedieri. Vor constata că este eficient, din punct de vedere economic, să tai costurile, prin eliminarea oamenilor.
Poate fi înspăimântător o perioadă: câteva săptămâni, câteva luni sau mai mult. Istoria se poate repeta, mai arată analiza Forbes.
Conform Raportului global privind riscurile anului 2020 al Forumului Economic Mondial, interconectarea lanțurilor globale de furnizare a făcut lumea mai vulnerabilă la perturbări sociale și economice din cauza focarelor locale de boli infecțioase.
Această epidemie nu va fi ultima. Chiar în timp ce luptăm cu această „urgență de sănătate publică internațională”, trebuie să ne pregătim, pe baza acestor situații prezente, pentru riscul și impactul unei pandemii globale, atrag atenția analiștii.
În aceste condiţii, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că toate ţările ar trebui să fie pregătite. „Virusul are un potenţial pandemic. Acesta nu este timpul pentru teamă. Acum este timpul să luăm măsuri pentru a preveni infecţiile şi să salvăm vieţi”, a declarat Tedros.