Bancile mai au la dispozitie fonduri de circa un miliard de euro pentru programul Prima Casa. Astfel garantiile de stat neutilizate sunt de 500 de milioane de euro, iar pentru aceasta a patra faza a programului, statul si bancile contribuie in mod egal la garantarea creditelor. „Daca se pastreaza actualul ritm de primire a dosarelor, care a fost in decembrie 2011 de 100 de dosare pe zi, estimez ca plafonul de garantii din Prima Casa se va epuiza spre sfarsitul anului”, este de parere Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Odata cu implementarea, in primele luni ale acestui an, a noului regulament al BNR privind creditarea persoanelor fizice, ponderea celor care acceseaza un credit Prima Casa ar putea creste. Asta deoarece noile norme, care impun conditii mai dure de creditare, nu afecteaza si programul guvernamental.
Cine poate lua un credit Prima Casa
Potrivit legii, un debitor poate achizitiona o singura locuinta prin programul Prima Casa si are obligatia de a nu o instraina in termen de cinci ani de la cumparare. In premiera, in cadrul fazei a patra a programului, debitori eligibili sunt si cei care dispun de o casa de pana la 50 mp si care vor o locuinta mai mare. Valoarea maxima a creditului pentru o locuinta veche este de 57.000 de euro (sau echivalent lei), pentru achizitionarea unei locuinte noi – 66.500 de euro, iar pentru constructia unei case se poate accesa un imprumut de 71.250 de euro.
Peste 50.000 de imprumuturi Prima Casa in trei ani
In cele patru faze ale programului, care a demarat la mijlocul anului 2009, bancile au oferit circa 55.000 de credite dupa cum au declarat, pentru Evenimentul Zilei, reprezentantii fondului. Prima Casa 4 a demarat in a doua jumatate a lunii iunie 2011, iar pana la finele anului trecut s-au acordat 14.000 de credite, valoarea totala fiind de peste 600 de milioane de euro. In aceasta etapa a programului, apartamentele de doua camere au reprezentat o pondere de 53% din locuintele achizitionate, iar 29% din casele cumparate au fost apartamente cu trei camere si 12% garsoniere, potrivit statisticilor prezentate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. In ultimul timp, s-a observat o crestere usoara a preferintelor romanilor pentru apartamentele cu trei camere, au declarat reprezentantii Fondului.
Care sunt bancile cu cele mai multe credite Prima Casa
Cele doua cele mai mari banci din piata – BCR si BRD – si-au adjudecat partea leului in cadrul programului. Acestea au dispus, de altfel, si de cel mai ridicat nivel al garantiilor. Liderul sistemului, BCR, avea la finele lui 2011 o cota de piata de 42,6% din totalul finantarilor acordate prin Prima Casa, potrivit statisticilor FNGCIMM. BRD, a doua banca din sistem, detinea, la aceeasi perioada de referinta, o cota de 20% din totalul pietei. Clasamentul este completat de Alpha Bank, care avea in bilant, in decembrie 2011, o pondere de 7,9% din totalul creditelor de profil, Raiffeisen Bank, cu o cota de 7,3% si Banca Romaneasca, ce detine 6% din total. Fonduri importante in cadrul programului au si Millenium Bank, Banca Transilvania si CEC Bank.