Cătălin Cepișcă, senior director Energy, Metals and Utilities Department la Raiffeisen Bank, a menționat, în cadrul conferinței ”Forumul Finanțării Verzi”, organizată de publicațiile BankingNews și GreenCommunity, că în societatea românească și la nivelul economiei locale se observă o schimbare de paradigmă în ceea ce privește importanța sustenabilității în acțiunile de zi cu zi ale oamenilor și companiilor.
”Schimbarea de paradigmă spune că viața civilizată în următoarea etapă va presupune să fim verzi, pentru că altfel nu vom avea resurse din care să trăim. În privința mediului economic, acest lucru s-a întâmplat în primul rând din cauza părții legislative, care apoi s-a tradus în mod clar în ceva ce ne-am dat seama că trebuie să existe, din cauza presiunii care a venit din partea pieței. E adevărat că În România există foarte multe IMM-uri, dar foarte multe IMM-uri se termină în niște multinaționale, care au deja criterii ESG, astfel încât în ziua de astăzi, în zona mea de energie, dacă vrei să lucrezi cu un jucător mare vei fi întrebat automat ”Ce criterii ESG respecți tu?” sau ”Care sunt criteriile ESG pe care le aplici?”. Sunt multe aspecte care împing România în această direcție, iar băncile sunt un canal important în tot acest proces de comunicare și adaptare la noua realitate, pentru că au capacitatea de a se uita la toată piața și pot direcționa finanțările în activitățile sustenabile. Băncile pot vedea absolut toate industriile și pot face analize de piață”, a explicat Cătălin Cepișcă.
Din punctul său de vedere, existența acestei istorii a sustenabilității în România este strând legată și de eforturile pe care băncile le-au făcut în această direcție. ”Multă vreme eu am făcut credite sindicalizate, adică stăteam cu colegii mei din alte bănci la masă și încercam să armonizăm termenii astfel încât să dăm unui client un singur împrumut, cu termeni comuni. Este o mare bucurie să faci acest lucru, dar vorbim de multe nopți pierdute. Lucrurile stau diferit când vorbim de zona de sustenabilitate. Există un agent de sustenabilitate când ai mai mulți finanțatori pentru un credit verde sindicalizat. Este prima dată când pur și simplu stăm doar câteva ore. Pur și simplu, venim, spunem avem un credit care vrem să fie verde, se pun niște reguli pe masă și toată lumea este de acord. Instant. Acest lucru ne arată că băncile sunt aliniate la acest proces de tranziție verde, știu ce vor”, a subliniat directorul Raiffeisen Bank.
Cătălin Cepișcă a mai precizat că băncile au o apetență mult mai ridicată de a finanța verde, ceea ce face ca tot mai multe companii să meargă în această direcție și adoptă măsuri de transformare și conformare la tranziție verde. Unele o fac mai repede, altele mai încet, unele o fac direct, altele indirect. ”Pot spune că firmele care au luat credite verzi au un rating financiar mai bun. Băncile pot ajuta companiile și prin a le arăta cum se face guvernanța verde, pentru că au deja știința aceasta, au acest know how. În cadrul unei instituții de credit, partea de sustenabilitate face parte din strategie, fapt pentru care oamenii care se ocupă de tranziția verde sunt plasați în organigramă imediat după președinte sau director general. Vedem cum unele companii aleg să procedeze la fel, cum de altfel altele aleg să construiască un asemenea departament în zona de legal. De ce? Pentru că trebuie să raporteze CSRD”, a punctat oficialul Raiffeisen Bank.
Bancherul a mai precizat că tranziția verde nu are doar motivația sustenabilității, ci este necesară și din motive pur economice. ”Dau un exemplu din domeniul meu, cel al energiei. Anul trecut Europa a avut un preț mediu pe energie de 73 de euro/megawatt, care a fost dublu față de cel al americanilor. Acum dacă ne uităm la cât costă energia verde și care sunt prognozele cât va fi energia verde, o să putem observa că este exact la jumătate. Nu facem o revoluție verde pentru că este impusă de nu știu ce reglementări, ea este impusă de simplul motiv economic, că trebuie să avem energie verde care să mai fie ieftină, pentru că celelalte resurse devin din ce în ce mai scumpe”, a conchis Cătălin Cepișcă.
Florin Dănescu (Asociația Română a Băncilor), Florin Dragu (Banca Națională a României), Nicu Ștefănuță (europarlamentar verde român, membru al Comisiei de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară și Vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European), Laura Petrescu (Avocat fondator GreenLaw și Ambasador European al Pactului pentru Climă), Crymhylde Galos (Banca Transilvania), Iuliana Tiba (BRD Groupe Société Générale), Cătălin Cepișcă (Raiffeisen Bank), Ana Maria Balan (Garanti BBVA) și Ștefan Manole (ProCredit Bank) au fost speakerii evenimentului.