Ultimii doi ani au reprezentat pentru CEC Bank o perioadă în care unul dintre cele mai importante obiective ale instituției de credit cu capital de stat a constat în curățarea articulată a bilanțului. În prezent, CEC Bank se aproprie de o rată a creditelor neperfomante de aproape 10%, după ce începuse anul 2016 cu peste 17%.
”În prezent, CEC Bank urmează o tendință pozitivă, de creștere masivă a volumului de credite și a profitabilității, în paralel cu procesul de curățare a bilantului de vechile credite neperformante. Am trecut prin ani grei de criză, cu pierderi record ale sistemului bancar, dar în care noi am rămas totuși pe plus, an de an. Toate acestea, în condițiile în care și noi, ca toate celelalte bănci, am avut ca principal obiectiv curățarea bilanțurilor”, subliniază Radu Grațian Ghețea, Președintele CEC Bank, într-o declarație acordată în exclusivitate publicației online www.bankingnews.ro.
Domnia sa a anunțat că instituția de credit și-a stabilit ca obiectiv, pentru finalul acestui an, reducerea ratei creditelor neperformante până la nivelul de sub 10%. ”Sper că vom putea respecta recomandările BNR de a reduce rata creditelor neperformante la nivelul sistemului bancar, sub 10%, aceasta fiind și ținta noastră pentru final de an, în condițiile menținerii profitabilității”, precizează șeful CEC Bank.
Radu Grațian Ghețea a vorbit și despre greutățile pe care le-a întâmpinat CEC Bank în acest proces de curățare a bilanțului. ”În cazul nostru, vrând-nevrând, curățarea bilanțurilor nu s-a putut face cu viteza celorlalte bănci, pentru că noi nu suntem subsidiară, nu avem o bancă-mamă care să ne ajute. Prin urmare, ne-am mulțumit cu ce ne-a oferit piața din România”, evidențiază oficialul băncii.
Totodată, Președintele CEC Bank a dezvăluit publicației online www.bankingnews.ro faptul că instituția de credit a reușit în ultimii doi ani să vândă mai multe portofolii de credite neperformante. ”Am făcut eforturi susținute pentru a îndeplini recomandarea BNR de a reduce nivelul de credite neperformante. Ne apropiem astfel de o rată a creditelor neperformante de 10%, de la peste 17% la începutul anului, după ce am vândut mai multe portofolii de credite neperformante, atât anul trecut cât și în acest an, firește după ce am făcut provizioane. Au fost vânzări în câteva tranșe, dar nu așa de mari ca la alte bănci, ci păstrând proporțiile, ceea ce ne-a permis să facem trecerea în afara bilanțului, deci să curățăm bilanțul și să ne apropiem de media sistemului”, a conchis Radu Grațian Ghețea.