China s-a opus acțiunilor Occidentului și nu va participa la sancțiunile impuse Rusiei, a declarat miercuri Guo Shuqing, șeful autorității de reglementare bancare și de asigurări din China.
În cele mai recente sancțiuni privind invazia Rusiei în Ucraina, aliații occidentali au decis marți să elimine 7 bănci rusești de la sistemul global de mesagerie financiară Swift.
„Nu vom participa la astfel de sancțiuni și vom continua să menținem schimburi economice, comerciale și financiare normale cu părțile relevante”, a spus Guo într-un briefing, potrivit WSJ.
Sancțiunile financiare unilaterale, în mod normal, nu au un efect bun și nu au o bază legală, a spus el, ca răspuns la o întrebare din briefing.
Având în vedere legăturile strânse dintre Beijing și Moscova, analiștii cred că China ar putea oferi o alternativă oferindu-și să-și folosească propriul „Swift”, numit „Sistem de plăți interbancare transfrontaliere”, deși rețeaua chineză are o acoperire mult limitată.
De remarcat că Rusia şi-a intensificat relaţiile cu China amplificând în ultimii ani comerţul cu ţara asiatică. Analiștii consideră că relaţiile dintre dintre cele două mari puteri sunt strategice, dar nu cordiale. Este o alianţă de conjunctură împotriva SUA şi ambele părţi încearcă în această relaţie să-şi urmărească interesele, făcând calcule la rece.
Iar pactul Rusia-China are și un prim angajament. Gigantul Gazprom, controlat de stat, a anunțat luni că a semnat un contract de proiectare pentru gazoductul Soyuz-Vostok. Potrivit companiei, conducta uriașă ar urma să livreze până la 50 de miliarde de metri cubi de gaz anual în China, via Mongolia. China câștigă gaz la preț minim.
Pentru guvernul chinez este vorba de ambiţiile globale şi de felul în care vrea să se poziţioneze pe termen lung în faţa vestului şi Rusiei, arată o analiză realizată de institutul de studii MERICS din Berlin.