Directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat in Comisia de buget din Senat, despre propunerea legislativa de restituire in lei a creditelor luate in valuta, la cursul de la semnarea contractului, ca masura ar genera criza de sistem si ca vor fi banci care vor da faliment. „Din studiile pe care le-am facut, o astfel de masura ar genera o criza de sistem. (…) Vor fi banci care vor da a doua zi faliment”, a spus Cinteza, care a prezentat punctul de vedere al Bancii Nationale a Romaniei in legatura cu aceasta propunere legislativa, discutata marti in Comisia de buget din Senat.
El a transmis senatorilor ca exista un singur caz de rambursare a creditului in moneda nationala, la cursul din data semnarii contractului, in Croatia. „Un singur caz, din cauza caruia banca paraseste Croatia”, a spus Cinteza.
Senatorii din Comisia de buget au aratat ca, desi in alte tari este valabila, masura falimentului persoanelor fizice nu poate fi introdusa si in Romania si au anuntat ca vor organiza, in perioada urmatoare, o intalnire cu Asociatia Nationala a Bancilor si cu reprezentantii BNR, pentru a se gasi solutii in cazul persoanelor care nu mai pot restitui creditele in alte monede.
Legea pentru completarea OUG 50/2010, privind contractele pentru consumatori, a primit un raport de respingere din partea Comisiei de buget-finante din Senat. Propunerea legislativa prevede ca rambursarea, totala sau partiala, anticipata a creditelor si a dobanzilor aferente creditelor utilizate, se poate efectua in moneda in care s-a acordat creditul, in moneda de referinta a creditului sau in lei, in functie de optiunea titularului creditului.
Proiectul de lege prevede ca in cazul restituirii in lei a creditelor aflate in alta moneda, respectiv in moneda de referinta, acestea se vor recalcula, la solicitarea titularului creditului. La recalcularea in lei a creditului datorat, se va tine cont de ratele de credit lunare achitate si de dobanda aferenta creditului utilizat. Valoarea creditului de rambursat, prin recalcularea in lei, se determina prin inmultirea soldului creditului cu cursul de schimb mediu lunar, stabilit de BNR, al monedei in care s-a acordat creditul sau moneda de referinta a creditului, din luna in care s-a incheiat contractul de credit, se mai propune in proiect.