Anunțul lui Elon Musk pe Twitter că Tesla nu va mai accepta plata în Bitcoin ar putea să semnaleze indirect o altă tranzacție a Tesla sau poate chiar o mișcare cu beneficii de imagine, se arată într-o analiză XTB.
După anunțul lui Elon Musk pe Twitter că Tesla nu va mai accepta plata în Bitcoin pentru automobile, piața criptomonedelor a pierdut 365 de miliarde de dolari, iar analiștii se întreabă dacă nu cumva este un mesaj care să semnaleze indirect o altă tranzacție a Tesla sau poate chiar o mișcare cu beneficii de imagine.
Claudiu Cazacu, analist financiar și Consulting Strategist XTB România, consideră că: „Piața monedelor virtuale a fost deja de multă vreme obligată să se obișnuiască cu influența masivă a lui Elon Musk, iar reacția bitcoin la o postare recentă a sa nu este o surpriză. După un anunț pe Twitter prin care „Tehnoking” al Tesla vestește suspendarea acceptării bitcoin, citând îngrijorări de mediu, BTC a coborât cu peste 17%, deși, ulterior a revenit, recuperând aproximativ jumătate din scădere. Schimbarea de atitudine este evidentă: Musk s-a declarat în repetate rânduri fan al monedelor virtuale și al bitcoin, inclusiv printr-o serie de mesaje vag „cifrate”. În retrospectivă, acestea prefigurau un plasament al Tesla. La începutul anului Tesla acumulase o poziție de 1.5 mld. de dolari în bitcoin. Profitul în T1 a fost susținut de vânzarea a 10% din acesta, generând un plus de 101 mil. dolari.”
„Ar putea fi, din nou, de fapt, un mesaj care să semnaleze indirect o altă tranzacție a Tesla?”, se întreabă Claudiu Cazacu. În opinia sa: „Vom afla în momentul raportărilor financiare ale T2 (cel târziu), și ipoteza nu e deloc improbabilă. Să fie vorba, mai degrabă, despre o mișcare cu beneficii de imagine? Arătând grijă pentru mediu, Musk se aliniază cu valorile comunicate larg (și care au contribuit la succesul masiv) al misiunii producătorului de autovehciule electrice. Unele comentarii arătau deja lipsa de coerență: o bună parte din rețeaua bitcoin e susținută de energie ieftină obținută din cărbune, ceea ce contravine obiectivului mașinilor electrice de a reduce gazele cu efect de seră. Anticipând, poate, o amplificare a acestor critici, Elon Musk ar fi decis, astfel, să acționeze preventiv. Mai ales că, în prezent, concurența din partea producătorilor tradiționali din industria auto care se reorientează spre modele electrice devine tot mai mare. Este, de asemenea, o variantă de luat în considerare.”
Claudiu Cazacu, analist financiar și Consulting Strategist XTB România, ajunge la concluzia că: „Sensibilitatea masivă a bitcoin la mesajele unor personalități publice la nivel de super-influencer global este, însă, umbrită de cea a unor alte monede precum dogecoin. Pentru cei care urmăresc piața monedelor virtuale, e clar că, pe lângă riscurile tradiționale, factorul Musk este unul dintre cele mai serioase riscuri ale investițiilor în domeniu.”