Romanii pot „interpreta” orice, pana si o decizie a Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Daca vei crede ca avocatii sunt difereti, te inseli. Avocatii romani sunt deja impartiti si cauta avantaje in functie de tabara pe care o reprezinta. Nu stii despre ce vorbesc? Este vorba despre decizia de saptamana trecuta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, intr-un proces privind un credit luat in franci elvetieni, care este deja motiv de dispute la Bucuresti.
Avocatii au urmat aceeasi scoala, insa interpeteaza diferit legile
Avocatii care ii reprezinta pe clientii ce lupta impotriva unor banci spun ca decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene ii salveaza pe clientii cu credite in valuta care dau banca in judecata.
„Consumatorul, daca va trece prin toate aceste proceduri judiciare, va obtine inghetarea cursului la momentul incheierii contractului. Adica la franci un curs de 1,7 – 2,2 versus 3,7 cat este acum”, spune avocatul Gheorghe Piperea.
Avocatii bancilor au inteles altceva. Ei spun ca judecatorii Curtii Europene au avut in vedere doar diferenta dintre cursul de cumparare si cel de vanzare la data platii fiecarei rate.
„Decizia CJUE din 30 aprilie spune in felul urmator: daca ai calculat la inceput cursul la cumparare 4,45, inseamna ca la momentul la care rambursezi tot cursul de la cumparare, cat va fi el la momentul respectiv – 4, 55, 4,25 , cat va fi”, explica avocatul Stan Tarnoveanu.
Un singur lucru este cert: desi interpretam diferit hotararea, avocatii nostri trebuie sa o aplice in cazuri similare. Ramane sa vedem… cum.
„Daca legislatia nationala este conforma cu cea europeana nu mai este nevoie de nimic, daca nu, oricum legislatia europeana prevaleaza. Putem vorbi de o obligativitate cand se interpreteaza o directiva europeana”, a declarat si presedintele CSM, Adrian Bordea, intervievat de Pro TV.
Gabriela Dinu