Recente initiative legislative, inclusiv legea darii in plata intrata in functiune, au ridicat ingrijorari privind stabilitatea financiara si economia Romaniei, se arata in Raportul de convergenta publicat, marti, de Comisia Europeana, citat de
HotNews.ro.
Potrivit economistilor de la Bruxelle, Romania este cosniderabil ramasa in urma tarilor din zona euro, in ceea ce priveste creditarea populatiei si a firmelor private non-financiare (aproximativ 31% din produsul intern brut).
Ponderea creditelor in valuta in raport cu totalul creditarii a scazut de la un varf de 67% in anul 2012 la 47% in prezent. Aceasta scadere este datorata masurilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru reducerea creditarii in valuta acordate populatiei si firmelor, in special a IMM-urilor, precum si restrangerii programului Prima Casa doar la creditele in lei.
„Pe de alta parte, Initiativele legislative recente, inclusiv legea privind descarcarea de datorie, ridica ingrijorari in ceea ce priveste impactul potential al acestora asupra stabilitatii financiare si a economiei” – se mai arata in raportul emis de Comisia Europeana, potrivit HotNews.ro
Alte probleme ale economiei romanesti, in raportul CE:
Pietele de capital si de titluri de creanta din Romania au ramas relativ subdezvoltate.
Capitalizarea bursiera (9,5% din PIB in 2015), a ramas foarte scazuta in comparatie cu cea din zona euro (in medie de 60%).
Piata titlurilor de creanta a ramas mica in Romania (28% din PIB), in comparatie cu media zonei euro (158% din PIB) si a fost dominata de emisiunile de obligatiuni de stat, in timp ce obligatiunile municipale si ale companiilor au ramas limitate. Datoria consolidata a sectorului privat a scazut de la 74% din PIB in 2010 la sub 60% in 2015 si a fost semnificativ sub media zonei euro.
Romania indeplineste 3 dintre cele 5 criterii pentru aderarea la zona euro, constata raportul de convergenta al Comisiei Europene 2016.
Astfel, Romania intruneste conditiile privind stabilitatea preturilor, finantele publice si dobanzile pe termen lung. In schimb, Romania rateaza criteriul legislativ, pentru ca legislatia interna nu este total compatibila cu cea europeana, precum si criteriul cursului de schimb.
Criteriul legislativ. Romania nu a transpus in totalitate Tratatul de Functionare a Uniunii Europene in legislatia nationala. Problemele persista in privinta independentei BNR, interzicerii finantarii monetare si integrarii BNR in Sistemul European al Bancilor Centrale cand va adopta moneda euro. Aici legislatia din Romania, mai ales legea de functionare a BNR, nu este pe deplin compatibila cu articolul 131 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene. Legea BNR nu a fost modificata dupa Raportul de convergenta pe 2014.
Raportul european mentioneaza si lispa mentionarii rolului Bancii Centrale Europene in sistemele de plata, in cadrul Legii BNR. De asemenea, in Legea BNR nu se recunoaste rolul BCE si al Consiliului UE in reglementarea, monitorizarea si controlul tranzactiilor valutare.
Statele candidate la zona euro, care sunt analizate in raportul de convergenta, sunt: Romania, Suedia, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Cehia si Croatia.