Consorțiul Universitaria și BCR au creat primul think tank universitar pentru leadership și politici publice. Consiliul pentru Leadership și Politici Publice, creat de cele mai importante universități din țară, alături de cea mai mare bancă din România, își propune să coaguleze resurse pentru dezvoltarea României, urmârind cinci obiective concrete:
1. consolidarea leadership-ului social al instituțiilor academice
2. coerența politicilor de dezvoltare, guvernanță publică și dezvoltare instituțională
3. conectarea mediului de afaceri cu dezvoltarea capitalului social și de încredere la nivelul întregii societăți românești
4. mobilizarea societății civile în dezbaterea, elaborarea și implementarea politicilor publice
5. promovarea cooperării internaționale și a schimburilor de experiență în elaborarea de politici publice, inclusiv mobilizarea capitalului intelectual și relațional al diasporei românești
“România dispune de un potențial enorm: poziție geografică, potențial uman și resurse naturale. Mai mult decât oricând, este nevoie de gândire strategică, una care să se concretizeze în recomandări despre cum putem construi prosperitatea României pe termen lung. Împreună avem puterea și responsabilitatea de a recupera decalajele de dezvoltare în raport cu Europa. Împreună putem construi consensul atât de necesar întregii societăți, prin contribuția unora dintre cele mai luminate minți din România. Noi suntem gata să punem la dispoziție toate resursele necesare pentru crearea unei vieți mai bune în România”, a declarat Sergiu Manea, CEO al BCR.
Materializarea parteneriatului va avea loc prin dezvoltarea unor programe de cercetare social-economică, de elaborare a politicilor publice și comunicare publică privind priorități strategice de dezvoltare economică și socială a României.
Din Consorţiul Universitaria fac parte Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Academia de Studii Economice din Bucureşti, ale căror conduceri se reunesc periodic pentru a dezbate problemele punctuale ale sistemului universitar românesc, dar şi strategii de dezvoltare.
Rezoluţiile şi propunerile concrete rezultate în urma discuţiilor specialiştilor din universităţi sunt transmise Ministerului Educaţiei Naţionale, pentru a putea constitui un punct de pornire pentru dezbatere şi analiză.