BCR a organizat prima conferință de presă online, la care Vlad Huțuleac (Șef Departament Credite Persoane Fizice), Delia Olteanu (Coordonator Departamentul Produse și Procese Micro-Întreprinderi) și Ionuț Stanimir (Director Marketing și Comunicare) au detaliat și explicat soluțiile pe care instituția de credit le pune la dispoziția debitorilor afectați de pandemia de coronavirus. De asemenea, în cadrul aceleași conferințe, Nicoleta Deliu, Profesor la Scoala de Bani a oferit câte 5 sfaturi pentru oameni – persoane fizice și antreprenori, utile în contextul actual.
Pentru persoanele fizice, BCR pune accentul pe promovarea unei gestionări responsabile a finanțelor proprii, unele dintre sfaturile oferite devenind lecții general valabile. Astfel, prin intermediul proiectului de educație financiară Școala de Bani, instituția de credit recomandă următoarele:
- Pune într-un fond de rezervă banii pe care nu-i mai cheltuiești în această perioadă: transport, ieșiri in oraș, etc.
- Evită cheltuielile făcute din impuls, din plictiseală sau anxietate. Amână achiziția cu 24 de ore, ca să fii sigur că îți dorești cu adevărat acel lucru.
- Mergi la cumpărături doar cu listași fii atent la termenele de expirare a produselor. Nu cumpăra mai mult decât ai nevoie
- Consumă eficient cât stai acasă.Fii atent la utilități si fa o analiza serioasa a diferitelor abonamente lunare pe care le plătești. Sigur e ceva ce poți eficientiza.
- Împarte-ți economiile în mai multe conturi/produse: unele care să te ajute în caz că apar probleme pe termen scurt și altele care să rămână pentru o perioadă mai lungă de timp. Așa vei evita să cheltuiești tot ce ai pus deoparte când apar primele probleme și o să fii protejat și pe termen lung.
Pentru a putea depăși mai ușor criza generată de pandemia de coronavirus, BCR oferă 5 sfaturi și pentru companii:
- Comunică în permanență cu partenerii tăi de afaceri. Situația lor financiară reprezintă baza veniturilor tale. Prin contact permanent veți fi împreună mai pregătiți pentru ce urmează.
- Protejează-ți echipa și rămâi în contact cu ea. Caută cele mai bune variante pentru ei și explică-le clar de ce iei anumite decizii. Fii deschis și arată-le înțelegere. Chiar dacă va trebui să iei decizii grele în ceea ce îi privește, șansele sunt mai mari să rămână alături de tine dacă le explici clar situația.
- Identifică resursele cheie (inclusiv resurse umane) din companie care continuă să aducă valoare și flux de numerar chiar și în aceasta perioada. Asigură-te de continuitatea acestora și încearcă să minimizezi orice alta cheltuială.
- Monitorizează-ți cheltuielile. Fii atent la profitul pe care ți-l aduce fiecare produs sau serviciu. Monitorizează atent cheltuielile și alocă-le pe fiecare în parte câte unui produs sau serviciu care generează venit.
- Ai grijă de stocuri!Ele pot fi perisabile în perioada aceasta. Poți chiar să te oferi să livrezi anumite alimente la ușă ca activitate extra a business-ului tău. Îi ajuți pe alții, dar și pe tine
Școala de Bani este cel mai amplu program de educație financiară din România. În ultimii trei ani, peste 1.000 de angajați ai BCR au devenit, în mod voluntar, profesori de educație financiară și au reușit să ofere astfel de cursuri gratuite către aproximativ 320.000 de români – copii, tineri și adulți.