Piaţa imobiliară se află în echilibru în prezent, dobânzile la credite sunt mai mici, iar clienţii băncilor au o educaţie financiară mai bună, declară brokerul Mircea Petrilă, invitat la ZF Live.
În prezent, în contextul stabilizării pieţei, clienţii care solicită credite ipotecare sunt interesaţi ce fel de apartamente îşi cumpără, ce se întâmplă cu banii şi dacă merită să investească pe o perioadă de 20 sau 30 de ani.
BCR şi Raiffeisen Bank, printre cele mai „vânate” bănci pentru accesarea creditelor Prima Casă
„Luna aceasta a fost o nebunie cu programul Prima Casă. Există deja două bănci, respectiv BCR şi Raiffeisen, care şi-au terminat creditele înainte de a primi bani. Am fost şi la ING, iar ei au deja o cerere de 2.000 de dosare, dintre care trebuie să accepte doar 400.“
El explică faptul că oamenii îşi doresc să obţină aceste credite pentru că nu ştiu ce se va întâmpla pe piaţă în următorul an.
Brokerul mai primeşte cereri şi în afara programului Prima Casă. El spune că preţul mediu al apartamentelor vizate este cuprins între 70.000 şi 100.000 euro, în Bucureşti sau în zonele limitrofe.
„Pentru un apartament de 70.000 euro ar trebui să ai un avans de 14.000 euro. Iar rata ar fi de 1.300-1.400 de lei“.
Spre deosebire de anii trecuţi, atunci când era necesar un simplu document care să dovedească veniturile unui client, acum băncile îşi verifică clienţii prin intermediul ANAF.
„În momentul de faţă se verifică veniturile pentru anul precedent, orice creştere de 20% nu este luată în calcul dacă nu a avut loc o schimbare a funcţiei sau a jobului“.
Atunci când oferă un credit ipotecar, băncile verifică bonitatea angajatorului – să nu fie în insolvenţă sau să nu aibă multe procese pe rol, dar şi vârsta sau veniturile clientului.
Petrilă spune că, în contextul încheierii programului Prima casă, preţurile apartamentelor vor scădea cu 5-10%.
„Când o persoană îşi doreşte să obţină un credit ipotecar, este interesată de dobânda anuală efectivă (DAE). Sunt bănci care includ în DAE şi asigurarea de casă sau alte cheltuieli, iar altele care nu fac acest lucru“.
Sursa: ZF Live