Eugen Radulescu, directorului Directiei Stabilitate Financiara din BNR, a declarat ca Banca Centrala va impune noi masuri de prudentalitate pentru evitarea unui nou boom in creditare, avand in vedere cresterea creditarii pentru persoane fizice cu 20% in doi ani. „Capacitatea populatiei de a-si onora serviciul datoriei s-a imbunatatit pe seama cresterii venitului disponibil si a scaderii costului creditelor. Cu toate acestea, este nevoie de prudenta. Este nevoie ca aceasta crestere sa fie monitorizata cum se cuvine de banci si de noi si pot sa va spun ca, in ceea ce priveste Banca Nationala, noi analizam masura in care este nevoie, este util, este oportun sa intervenim in acest proces cu noi instrumente macroprudentiale, in vederea evitarii repetarii unui boom, a unei fericiri maxime, cum a fost pana in 2008, dar care probabil nu se va repeta, pentru ca atunci, inca in etapa post-comunista, nu cunoscusem ce inseamna recesiune’, a afirmat Radulescu, la conferinta “Retail Banking: Relatia cu consumatorul de servicii financiare”.
In ce ar consta noile masuri? Garantii sau un avans mai mare la acordarea crediteor, sunt masurile imediate vizate de BNR, spune Radulescu
El a facut referire la o analiza a procesului de creditare din ultimii ani, din care a reiesit ca reluarea acestei activitati s-a realizat aproape exclusiv pe seama populatiei. „Creditul in lei pentru populatie este singura portiune care creste semnificativ incepand din 2013, cu 20% in acest interval de timp’, a spus Radulescu.
Directorul BNR a precizat, pentru Agerpres, ca aceasta crestere a creditarii, de 20% in doi ani, este inca rezonabila, insa una de 30% nu ar mai fi rezonabila.
Pe de alta parte, Eugen Radulescu sustine ca ar trebui mai degraba sa se stimuleze creditarea pe segmentul intreprinderi, pentru ca ar genera o crestere economica mai sanatoasa.
In 2015 dinamica anuala a creditelor pentru consum in lei a crescut de la 2% la 30%.
„Creditele pentru consum in lei reprezinta 30% din total credite in lei. Creditele ipotecare in lei reprezinta doar 14% din total credite lei. Ca sa va faceti o idee in 2008 creditele pentru consum in lei cresteau cu 40% pe an”, afirma analistului Florin Citu, pe blogul personal.