13 banci s-au abonat la baza de date a ANAF pentru a acorda credite cu documentatie simplificata si au avut pana in prezent 125.000 de solicitari. ANAF anunta ca are 2000 de soliciari pe zi. Insa, doar sase banci au deschis ca acorde credite mai rapid, folosind baza ANAF, restul folosesc interogarea in paralel cu sistemul vechi. Dupa Idea Bank, Raiffeisen Bank, BRD, ING Bank, Banca Romaneasca, Credit Europe Bank a anuntat ca va folosi sistemul ANAF pentru a acorda cardul de credit Avantaj.
Clientii Credit Europe Bank care doresc un card de credit cu plata in rate fara dobanda si obtin venituri din salarii sau pensii, se pot prezenta fara documente de venit si pot primi dupa efectuarea verificarilor necesare facute de banca in cadrul bazei de date ANAF, o linie de credit de pana la 6.000 lei. Banca promite ca ii va oferi clientului un raspuns in 45 de minute, iar daca solicitarea acestuia este acceptata, va primi pe loc noul CardAvantaj.
„In goana dupa clienti, bancile dau iarasi credite cu buletinul…” De ce acest credit cu buletinul nu e la fel cu cel pe care il stiu clientii ce mai nou spun ca bancile nu au invatat nimic daca acorda, din nou, credite cu buletinul
Dupa anii de criza, bancile au prins curaj. Curaj sa crediteze responsabil. Perioada de criza a modifica comportamentul clientului roman dar si al bancherului. Sa amintim ca reglementarile sunt altele, traim o perioada mai restrictiva. BNR a emis reglementari de prudentialitate, se vorbeste intens despre controlul riscurilor la care este supus consumatorul, cum ar fi cel valutar sau cel de variatie a ratei de dobanda.
Daca apetitul bancilor fata de risc este in scadere, nivelul de educare si informare a populatiei privind caracteristicile produselor de credit este in crestere, mai ales cu ajutorul canalelor digitale. Asadar, toti actorii pietei de banking au invatat din greseli.
Creditele acordate rapid sunt verificate si la Biroul de Credit. Cine are probleme, credite restante, credite neachitate, este respins din start. La ANAF sunt verificate doar veniturile salariale. Alte venituri trebuie demonstrare tot prin adeverinte si asfel nu te incadrezi pentru un imprumut rapid, sau „cu buletinul” cum le place unora sa repete obsesiv.
“Odata ce ai informatii de la o autoritate publica, te poti baza 100% pe ele, spre deosebire de adeverinta de venit cu care venea clientul pana acum si unde riscul de frauda era mult mai mare”, spune Catalin Vasile, ING Bank.
„Daca in anii de dinainte de criză, clientul trebuia sa vina cu buletinul si o adeverinta de salariu pentru a putea semna un credit, acum informatiile despre veniturile clientului, creditele pe care el le are in desfasurare si modul in care isi plateste ratele pot fi obtinute instant, de la Fisc. Astfel, nu se mai pot repeta situatiile in care clientii pleaca de la o sucursala la alta cu aceeasi adeverinta de salariu si obtine credite multiple, pe care nu le mai poate sustine ulterior”, spune Martin Haagenz, managerul firmei de brokeraj bancar Haagenz&Parteners.
Catalin Vasile, Head Of Advisory Channels Management in cadrul ING, spune ca banca la care lucreaza urmareste principiul creditarii responsabile, pentru ca nu se poate transforma in agentie imobiliara, dar nici in agentie de recuperare a creditelor.
Creditul cu buletinul nu se intoarce. Bancile au simplificat modul de acordare
Acest tip de credit este rezultatul timpurilor pe care le traim. De fapt, este inceputul unor timpuri in care ne adaptam mai greu, dar vom ajunge si noi sa accesam produse online. Este accesibil atat pentru banca cat si pentru client. Banca nu mai foloseste o „armata” de oameni in front office si centrala pentru verificarea documentelor fizice. Clientul nu mai alearga cu adeverinta la banca, asteptand raspunsul cateva zile.
“Am facut un stress test si rezultatul a fost ca un client nou, care vine in locatia noastra fara sa mai fi avut vreo relatie cu noi pana cum, poate avea contul, cardul emis pe loc, aplicatia de credit finalizata si banii in cont in doar 12 minute”, mai spune Catalin Vasile pentru Revista Biz.
Gabriela DINU