Remember. Publicația online www.BankingNews.ro a publicat articolul următor în data de 16 ianuarie 2015, la o zi după „Criza francului”. În ziua de 15 ianuarie 2015, cursul CHF a sărit “peste noapte” de la 3,74 lei, cât era miercuri, 14 ianuarie 2015, la un curs de 4,3287 lei.
Banca Națională a Elveției a decis pe 15 ianuarie 2015 să renunțe la plafonul cursului de schimb de minimum 1,2 franci pentru un euro, măsură pe care instituția a adoptat-o în luna septembrie 2011, pentru a proteja economia elvețiană de criza datoriilor suverane din zona euro.
Cum arată panica după cea mai neagră zi a cursului valutar: românii cu credite în franci elvețieni trebuie să se obișnuiască cu un curs de peste 4 lei (Articol publicat pe 16 ianurie 2015)
Cei aproximativ 200.000 de români cu credite în franci elvețieni au trăit ieri un șoc. O decizie venită din Elveția a „măturat” încrederea românilor cu împrumturi în această monedă. Cei mai mulți încercau să-și achite cu greu ratele la banca, însă de ieri acest lucru pare tot mai greu, fără o înțelegere între bănci și clienți. Și asta după ce Banca Națională a Elveției a renunțat la paritatea euro franc de 1,20, iar piețele financiare au intrat în derivă.
Ieri la ora 13.00, BNR afișa un curs pentru franci cu 15% mai mare decât în ziua precedentă
Vorbim de cea mai mare depreciere a leului față de francul elvețian înregistrată într-o singură zi: 15%! De exemplu, cei care aveau de achitat rate de 500 de franci, aveau să plătescă în plus cam 300 de lei.
Panica apărea în piață și la băncile comerciale. Francul „costă” și 6 lei, se anunță la TV iar declarațiile oamenilor de specialitate aveau să pună „paie pe foc”. Mulți clienți au mers la bancă să vadă dacă este adevarat ce văd la televizor.
După numai o oră, piața „fierbea”. BNR „intră” pe piață să liniștească clienții. Asociațiile de clienti cer printr-o scrisoare adresată Parlamentului ca statul român să intervină și propun ca toți clienții să poată să-și convertească creditele în lei.
Nici avocații nu sunt mai calmi. Aceștia aduc panica la cote înalte. „Cea mai mare temere – și mă aștept să se întâmple chestiunea asta – este că vor ajunge în imposibilitate de plata zeci de mii de persoane și se va pune problema unor executări silite, cu evacuari, cu trimiteri în stradă ale unor întregi familii”, afirmă avocatul Gheorghe Piperea la Digi24.
BNR încearcă să liniștească clienții
„A fost o emoție de început. Între timp lucrurile s-au liniștit. Aprecierea francului elvețian nu este de natură să afecteze stabilitatea sistemului bancar din România“, spune Dan Suciu, purtator de cuvânt la BNR.
Adrian Vasilescu, BNR: doar 4% din populația împrumutată are credite în franci, ceea ce nu va influența piața
Adrian Vasilescu reamintește că problema e veche și că acești clienți au ales dobânzile cele mai mici, la vremea respectivă. Mai mult, nimeni nu a ținut cont de recomandările venite de la BNR: luați credite în moneda în care vă încasați veniturile.
Costurile uriașe cu menținerea francului au dus la decizia de ieri. Practic, Banca Elvetiei a tipărit bani din 2011 până ieri, pentru a ține francul cât mai jos. Acum economia Elveției pare pregătită să susțină un franc puternic.
O altă normalitate
Radu Crăciun, economistul șef de la BCR, vede impactul negativ asupra clienților și se așteaptă ca tot mai multe credite să devină neperformante. „Dimineața a fost o degringoladă pe toate piețele. De asta aprecierea francului a fost foarte bruscă, de peste 30%. Influența din Elveția se vede pe toate piețele, de mâine vom vedea o normalizare. O alta decât aceea de până acum: vom avea un franc de peste 4 lei”, declara ieri Radu Crăciun pentru Digi24.
„Aprecierea francului elvețian va fi reflectată în cursul franc leu. Orice plăți în franci or să fie mai scumpe pentru cei care plătesc credite. Chiar și în următoarele luni. Nu este un efect de 2-3 zile. În primul rând, nu își va reveni euro. Cursul franc-leu va fi un curs mai prost decât a existat până acum”, explica economistul.
Faliment este cuvântul zilei…
„Nu putem vorbi despre falimente de bănci. Falimente la nivel personal, poate” declara Camil Apostol, economistul șef de la Piraeus Bank, pentru Digi24.
Despre faliment vorbeste și avocatul Gheorghe Piperea, care încearcă să facă un „tablou” al problemelelor cu care se confruntă clienții săi. „Va apărea un adevărat val de disperare, pentru că deja la cursul de 3,7, afișat ieri, oamenii aceștia erau la capătul rezervei de oxigen. Acum – la 4,5 – va deveni imposibil de suportat pentru 150.000 de persoane”, a declarat, la Digi24, Gheorghe Piperea.
Avocatul explica, pentru Incont.ro, ce este de făcut: „Este nevoie și de o acțiune de tip ordonanță presedințială pe care s-o promoveze săptămâna viitoare în care să se înghețe efectiv aceste contracte. Pur și simplu până când se judecă pe clauze abuzive sau pe produse defectuoase să se înghețe. Există și un precedent și există și decizii la Curtea Europeană de Justiție.”
Un alt avocat, Adrian Cuculis, recomandă clienților cu credite în franci elvețieni să mai reziste o perioadă deoarece există ”două perspective, fie se prăbușeste francul, fie este fixat la un prag mult mai înalt”. ”Daca ar fi fixat la 4,5 lei pe franc, 80% dintre cei împrumutați în aceasta moneda nu își vor mai putea plăti ratele”, a precizat el.
Poate acum, vom discuta realmente despre legea falimentului personal
Poate acum, în al nouălea ceas, vom auzi recomandările venite de la BNR. Băncile trebuie să negocieze cu clienții, pentru că este în interesul lor, trebuie să își ajute partenerii de business. Numai așa, ambele părți vor avea de câștigat.
Gabriela DINU