Bancile cu credite in franci elvetieni in portofolii nu au luat in calcul propunerile inaintate in cadrul negocierilor de catre AURSF si reprezentantii legali ai debitorilor, avansand in cel mai bun caz doar solutii proprii, care au au putut fi negociate si doar corectau niste abuzuri anterioare. „Nicio banca nu a luat in calcul propunerea noastra, doar unele au venit cu solutia lor, nenegociabila. Ca si la inceput, cand au semnat contractele de credit si nu au negociat, nici acum nu au negociat nimic”, a afirmat Catalin Voivozeanu, unul dintre reprezentantii Grupului Clientilor cu Credite in CHF (GCCC).
Voivozeanu a punctat ca, astfel, grupul va putea demonstra Bancii Nationale, care a indemnat de multe ori clientii sa mearga la banci pentru negocieri, ca acestea nu sunt flexibile si dispuse sa imparta riscul cu debitorii.
„Asadar, ne vom indrepta atentia catre Parlament pentru o lege in acest sens. Deja am depus un memoriu la Guvern, Parlament si la Ministerul Finantelor”, a precizat Voivozeanu.
Singura banca, pe langa Banca Transilvania, care a propus o oferta concreta de conversie a creditelor in lei a fost Raiffeisen Bank, cu o marja de 3% adaugata la indicele ROBOR la 3 luni, insa fara a negocia pe marginea ofertei.
La randul sau, OTP Bank a promis participantilor la negocieri ca va inainta pana la inceputul toamnei o oferta clientilor cu credite in CHF, care va include un discount la sold si la marja de dobanda, oferta oarecum similara cu cea a Bancii Transilvania pentru debitorii Volksbank.
Celelalte institutii de credit implicate, respectiv BancPost, Banca Romaneasca, Credit Europe Bank si Piraeus Bank, nu au prezentat nicio oferta concreta si nici nu au acceptat propunerile prezentate de AURSF si GCCC.
SURSA: Zf.ro