Deputatul PSD Ana Birchall sustinuta de alti 130 de parlamentari, dintre care 123 de la USL, lanseaza un proiect care sa modifice Ordonanta de Urgenta a Guvernului 50 din 2010. Prin propunerea USL, clientii cu credite in valuta vor avea posibilitatea sa isi converteasca creditele din valuta in lei, fara costuri suplimentare.
Potrivit notei de fundamentare, „proiectul urmareste protejarea consumatorilor care au credite intr-o moneda straina de majorarea ratelor bancare, cauzata de fluctuatiile ratelor de schimb valutar”. Romanii care au luat credite in valuta inainte de anii de criza au facut-o la un curs de schimb mai bun decat cel din prezent, astfel ca cei care castiga in lei platesc azi rate mai mari la banca.
Multe initiative, nimic concret
In contractele de credit ar trebui introdusa o prevedere prin care sa i se asigure consumatorului dreptul de „a putea converti contractul de credit intr-o moneda alternativa, in conditii specificate”. Moneda in care va fi convertit creditul trebuie sa fie moneda in care consumatorul isi castiga veniturile – in majoritatea cazurilor, leul. Conversia se face la „rata de schimb a pietei, aplicabila in ziua realizarii conversiei, daca in contractul de credit nu specifica altfel”.
O prevedere din lege arata ca banca sau IFN trebuie sa notifice debitorul daca ratele lunare ale acestuia ajung sa fie cu 20% mai mari fata de momentul acordarii creditului, exprimate in moneda nationala.
„Institutia de credit sau institutia financiara nebancara se asigura ca in cazul in care un consumator detine un imprumut intr-o moneda straina, acesta este avertizat, pe suport de hartie sau pe alt suport durabil in cazurile in care valoarea cuantumului total platibil de catre consumator care ramane de rambursat sau al ratelor periodice variaza cu mai mult de 20% in raport cu valoarea la care s-ar ridica daca s-ar aplica cursul de schimb de la momentul incheierii contractului intre moneda contractului de credit si moneda nationala”, se arata in proiect.
Articolul II al proiectului de lege spune ca prevederile de mai sus sa se aplice si contractelor de credit in derulare. Mai mult, daca debitorul va depune o cere, creditorul trebuie sa modifice contractul de credit initial printr-un act aditional, fara ca operatiunea sa presupuna „costuri sau garantii suplimentare din partea consumatorului”.