Din 1 aprilie 2024, indicele IRCC, valabil pentru împrumuturile noi ipotecare şi de consum acordate după luna mai 2019, scade prima prima dată după 9 luni. Pentru trimestrul II din acest an indicele va avea o valoare de 5,90%, față de 5.97%, cât era în trimestrul I al anului.
Impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi insă nesemnificativ. Dacă în ultimul an am asistat la o plafonare a indicelui, acesta va începe să scadă timid în următoarele trimestre.
Românii cu credite în lei legate de IRCC beneficiază de astăzi de prima reducere a ratelor, după trei trimestre de ușoară creștere. Rata lunara scade nesemnificativ
Începând cu 1 aprilie, românii cu împrumuturi cu dobânzi variabile legate de IRCC, contractate în trecut, încă nu se pot bucura de o scădere semnificativă a ratelor, dar pot respira ușurați, vor achita o rată ușor mai mică. Cei care vor accesa un nou credit vor obține rate puțin mai avantajoase.
Cum spuneam, debitorii vor resimți și o mică scădere a ratelor aferente creditelor cu dobândă variabilă.
De exemplu, pentru un credit ipotecar de 350.000 lei, accesat pe o perioada de 30 de ani, rata va scădea cu 9 lei din luna aprilie.
Ce urmează
Conform calculelor preliminare, IRCC aplicat pentru trimestrul 3 al anului 2024 va fi în jur de 5.84%, calcul pe baza datelor zilnice din intervalul ianuarie-martie anul curent. Cu alte cuvinte, datele ne indică că șocul dobânzilor mari a trecut, acestea vor începe să scadă, dacă nu apar semnale negative în piață.
Scăderea din acest trimestru arată că tendința este una descrescătoare, iar evoluția va duce la diminuarea ratelor dobânzilor aferente creditelor contractate de cei aproape jumătate de milion de români care au împrumuturi legate de IRCC.
Potrivit cifrelor oficiale, aproximativ 450.000 de persoane fizice au credite legate de indicele IRCC. Reamintim că ratele românilor au crescut accelerat în ultimul 2022, odată cu dobânzile. Spre exemplu, în 1 aprilie 2022, IRCC reglementat de OUG 19/2019, creștea la 1,86%, de la 1,17% cât era la 1 ianuarie.
Ce este Indicele de referință pentru creditele consumatorilor – IRCC –
IRCC este indicele de referință pentru creditele cu dobândă variabilă acordate în LEI și care, începând cu 2 mai 2019, conform OUG 19/2019, înlocuiește indicele ROBOR. Se actualizează cu o frecvență trimestrială.
Indicele de referință pentru creditele acordate (IRCC) se poate aplica pentru creditele în lei, respectiv pentru credite noi, rafinanţări, dar nu și pentru creditele ce au deja o dobândă variabilă în curs. Acesta este valabil pentru creditele imobiliare, credite de consum, carduri de credit sau descoperiri de cont.
Este important de știut că există două noțiuni: indicele IRCC trimestrial și IRCC zilnic. Potrivit OUG nr. 19/2019, IRCC trimestrial se calculează ca media aritmetică a ratelor de dobândă zilnice atribuite tranzacțiilor interbancare din trimestrul anterior. Pornind de la acest indice, dobânda creditelor variabile în lei se compune din IRCC, la care instituția financiară poate adăuga o marjă fixă, valabilă pe toată perioada contractuală.