EFG Eurobank Property Services SA (EPS), membra a Grupului Eurobank, anunta lansarea noului Index al Proprietatilor Rezidentiale pentru Piata din Romania acoperind evolutiile din al doilea trimestru al anului 2012. Urmarirea preturilor pietei furnizata de Index ofera mijloacele sistematice de monitorizare a pietei imobiliare din Romania, ceea ce ajuta la imbunatatirea transparentei pietei. Incluzand cele mai recente cifre, indexul acopera acum din punct de vedere istoric 7 ani intregi.
In conformitate cu cea mai recenta editie a indexului rezidential EPS, preturile au crescut cu 2% la nivel national in al doilea trimestru din 2012, continuand cresterea inregistrata in trimestrul anterior. Preturile rezidentiale medii par sa fi recuperat unele pierderi din ultimii ani si sa fi revenit la niveluri comparabile cu cele de la sfarsitului anului 2006.
Indexul Bucuresti Centru, in ciuda scaderii din ultimul trimestru, inregistreaza o crestere de 5% de la inceputul lui 2012. Preturile din Bucuresti Periferie au continuat, de asemenea, sa creasca, totalizand o crestere de 4,8% in 2012. Judetul Ilfov a prezentat o crestere mai mare in ultimele doua trimestre, de asemenea, corectand scaderile mai mari din anii anteriori. Per total, Regiunea Bucuresti – Ilfov a inregistrat o crestere medie de 2% in ultimul trimestru, totalizand 6,3% in ultima jumatate a lui 2012.
Prin comparatie, pe parcursul ultimului trimestru, Indicele Apartamentelor in Bucuresti a crescut cu 2,3%, avand o rata mai mare decat media capitalei, in timp ce Indicele Apartamentelor din Romania a crescut cu o rata mai lenta decat media nationala (1,3%). Locuintele cu vechime mai mica de trei ani apar drept lideri in ceea ce priveste cresterea in ultimul trimestru, atat in Bucuresti, cat si la nivel national. Pretul proprietatilor vechi din Bucuresti a inregistrat o scadere cu -1,2%, in timp ce la nivel national a crescut cu 1,7%.
Aceste rezultate sugereaza o potentiala schimbare in trendul dominant al pietei rezidentiale pe parcursul ultimelor doua trimestre. Comparativ cu trimestrele anterioare, piata favorizeaza proprietatile noi (mai noi de 10 ani), in timp ce restul caracteristicilor (suprafata utila, mai mica de 50 mp, calitate medie, etc.) s-au mentinut la niveluri similare.
In ceea ce priveste restul zonelor tarii, diviziunea Dunare & Mare a inregistrat cea mai rapida crestere in trimestrul incheiat, insumand, de asemenea, o crestere mai mare de 6% de la inceputul anului pana la sfarsitul trimistrului al doilea. In ultimul trimestru, indicele de preturi al diviziunilor Muntenia, Moldova si Sud a inregistrat de asemenea cresteri. Celelalte diviziuni: Centru, Nord si Vest au avut indici ce au continuat sa scada, dar cu o rata mai lenta, un posibil indiciu de stabilizare.
Facand referire la situatia marilor orase din ultimul trimestru, Timisoara a condus cresterea, in principal corectand o evolutie negativa semnificativa din trimestrul anterior. Craiova, Constanta, Oradea si Ploiesti par, de asemenea, sa fi beneficiat de evolutii pozitive. Pe de alta parte, Indexul prezinta o tendinta negativa pentru Brasov, Iasi si Cluj Napoca. In timpul primelor doua trimestre din 2012, multe dintre marile orase din Romania au inregistrat performante pozitive, in principal in Braila si Ploiesti, urmate de Galati, Constanta si Craiova.
Se pot elabora scenarii diverse cu privire la evolutiile viitoare pe baza ratei de recuperare a preturilor rezidentiale in Romania aferente ultimelor doua trimestre. In scenariul optimist, tendinta pozitiva recenta va prevala si va continua sa imbunatateasca nivelurile preturilor rezidentiale si in urmatoarele trimestre. Pe de alta parte, o extrapolare trebuie sa aiba in vedere starea sensibila a pietei si ingerinta zgomotului statistic inclus in Indici. In orice caz, revirimentul preturilor ce a avut loc in prima jumatate a anului 2012 in cea mai mare parte a Romaniei sugereaza un punct de cotitura pentru scaderea preturilor inregistrata in ultimii ani si creeaza asteptari pentru stabilitate si pregatirea unui teren propice cresterii.
EFG Eurobank Property Services S.A. este o subsidiara a grupului Eurobank. Infiintata in iunie 2005, drept un centru de servicii integrate, compania ofera solutii complete pentru domeniul imobiliar. EFG Eurobank Property Services S.A. a dezvoltat o vasta retea pe teritoriul Romaniei, coordonata din sediul central situat in Bucuresti. EFG Eurobank Property Services S.A. a reusit sa-si mentina pozitia competitiva in randul celor mai importante companii imobiliare din Romania, prin dezvoltarea unui portofoliu important de clienti, printre care banci, Bancpost fiind principalul client, dar si institutii publice, fonduri imobiliare, investitori straini, companii locale de dezvoltare imobiliara si alte companii private.