Gheorghe Piperea a povestit jurnalistilor de la Income Magazine experienta unui jucator de fotbal ce i-a devenit client intr-un proces colectiv. Avocatul a punctat astfel cum au resuit bancile sa-i pacaleasca pe clienti, neprezetand toate costurile unui credit, profitand de lipsa pregatirii financiare a clientilor. „Va dau un exemplu din cei 2.300 de oameni care imi sunt clienti. Vorbim despre un jucator de fotbal profesionist, cu un contract care nu e de munca, facut cu presedintele clubului de fotbal, un contract facut cum a fost facut. Pentru banca, insa, a contat ca pe acel contract de jucator de fotbal profesionist era trecuta o suma de 5.000 de euro ca venit lunar. Testul de stres pe care l-a facut a fost ca are 5.000 de euro pe luna pana la 34-35 de ani, ca atat timp poate juca fotbal. Dupa aia, vedem noi. Dincolo de acest test de stres insa, din calcule a reiesit ca timp de 20 de ani, pentru un credit de 100.000 de euro, fotbalistul trebuie sa plateasca 900 de euro pe luna. Omul a intrebat inainte sa semneze: Cat voi plati lunar? Care este rata? Raspunsul a fost ferm: 900 de euro, mai ales ca se cunostea personal cu functionarul bancar care s-a ocupat de documentatie. OK. Plateste omul cinci-sase luni 900 de euro, cat este luna de miere dintre banca si imprumutat, si dupa sase luni observa ca pe graficul de rambursare incepe sa apara pe o coloana nu stiu ce comision de administrare. si, in loc sa plateasca 900 de euro, avea de plata 1.300 de euro. Va dau cifre exacte, caz real. Fotbalistul s-a alaturat unui grup care a dat banca in judecata. Interogatoriu luat de instanta:
– Tu ce stiai ca platesti?
– Eu stiam ca platesc 900 de euro.
– Da, dar stiai ce platesti acolo, care e dobanda, care sunt comisioanele?
– Nu, de unde sa stiu, eu stiam ca platesc o rata de 900 de euro, dupa sase luni banca mi-a cerut 1.300 de euro, am intrebat ce s-a intamplat, iar banca mi-a explicat ca e dobanda sau comision, dar eu nu am inteles nimic, pentru ca parca vorbea in chineza.”
Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.