Piata reactioneaza la deciziile iresponsabile din Parlament. Nou record istoric pentru euro. BNR a cotat moneda europeana la 4,86 lei.
Prezent în studioul Digi24, Omer Tetik, CEO Banca Transilvania, consideră ca fluctuația cursului din acest an a fost în acord cu regiunea, „chiar mai mică decât ce se întamplă în regiunea cu care ne tot place să ne comparăm”.
Întrebat unde vede cursul euro, în perioada următorare, Tetik a declarat că ” noi vedem un curs între 4,85 – 4,90 lei”.
Economiștii BT previzionează scăderea costurilor de finanțare și continuarea tendinței ascendente pentru EUR/RON, în contextul perspectivelor de politică economică (externe și interne) și provocărilor structurale din România.
Banca a actualizat prognozele macroeconomice pe termen mediu prin încorporarea celor mai recente evoluții financiare, mondiale, europene și interne.
Potrivit noilor date, BNR va modifica dobânda de politica monetară, în încercarea de a corecta dezechilibrele macroeconomice. În noul scenariu BT, dobânda medie se va situa la 1,8%, în următorii doi ani, iar cursul euro mediu va fi de 4,9 lei. Datele BT mai arata un deficit bugetar în crestere până la 5,7%.
Somajul va ajunge la 5,4% (de la 3,9% in 2019), iar inflația se va situa la 2,9%. Inflatia actuala este de 2,68%, iar tinta BNR pentru acest an este de 2,50%.
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, miercuri, un curs de referinţă de 4,8641 lei pentru un euro, în urcare cu 0,10% faţă de nivelul de 4,8590 consemnat marţi. Dolarul a crescut cu 0,30%, la 4,1529 lei pe unitate.
Cursul mediu al BNR pentru euro aferent lunii august 2020 a fost de 4,8372 lei pe unitate.
Ieri, parlamentarii au decis că statul își poate permite salarii mai mari pentru profesori, dar și pensii majorate, însă nu au prezentat nicio sursă de finanțare.
UPDATE. Partenerii europeni nu susțin majorarea pensiilor
Analiștii atenționează că economia nu permite în acest moment majorarea pensiilor cu 40% într-o perioadă în care și situația din zona se deteriorează. Dacă ar fi aplicat acest scenariu, ratingul de țară ar scădea rapid, iar România ar urma să se împrumute mai greu și foarte scump de pe piețele externe că să susțină deficitele.
Mai mult, Preşedintele Klaus Iohannis a avertizat miercuri că, dacă această rectificare intră în vigoare în forma decisă de Parlament, Romania riscă să piardă bani europenei. Mai precis vor fi tăiate 3 miliarde de euro din fondurile europene, pentru că încălcăm tratatele europene, iar agenţiile de rating ne vor retrograda.
„Înalţi responsabili din Comisia Europeană ne-au spus franc – dacă această rectificare intră în vigoare ni se vor tăia 3 miliarde din fonduri europene”, a recunoscut miercuri seara președintele României.