Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Pastila de a doua zi! Dan Suciu, BNR, aduce lămuriri după declarația lui Mugur Isărescu care a afirmat că „băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul”
Share
Notification Show More
Latest News
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Stiri de top > Pastila de a doua zi! Dan Suciu, BNR, aduce lămuriri după declarația lui Mugur Isărescu care a afirmat că „băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul”
Stiri de top

Pastila de a doua zi! Dan Suciu, BNR, aduce lămuriri după declarația lui Mugur Isărescu care a afirmat că „băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul”

Gabriela Dinu
Last updated: 10/08/2022 21:29
Gabriela Dinu 3 ani ago
Share
Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR
SHARE
Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR

La o zi după declarația Guvernatorului Mugur Isărescu, care afirma că băncile au sărit calul în ceea ce privește cotația ROBOR, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Bănci Naționale, a explicat motivele și îngrijorările care au dus la afirmația „colorată” gata să aducă prejudicii pieței bancare. De fapt, oficialul BNR a trebuit să infirme primele suspiciuni de manipulare a pieței Robor de către bănci. Pus în fața acestei întrebări, Suciu a dat asigurări că băncile nu au făcut nimic ilegal.

Contents
Despre dobânzi mici, nu mai e loc!De ce se teme BNR? Operația a reușit, pacientul e mortAcum IRCC este colacul de salvareConcluzia: ritmul face muzica!

„Ce au făcut băncile nu a fost ilegalitate. Nu a fost ceva condamnabil. E o interpretare pe care băncile o dau pentru că Robor-ul este până la urmă o dobândă de percepție, o perceptie determinată de anuminiți factori”, a spus Dan Suciu prezent la Digi 24.

Purtătorul de cuvânt al BNR punctat de ce era necesară declarația Guvernatorului, unde au greșit băncile, de ce au supra-reacționat și a dat asigurari că o creștere a dobânzilor de o asemenea manieră nu se va mai repeta. De fapt, din explicațiile oficialului puteam extrage sența: BNR  reproșează băncilor ritmul de creștere a ROBOR, ritm ce poate dăuna economiei.

„Băncile au exprimat un risc mai mare la 3 luni decât BNR a anticipat prin dobânda de politică monetară, din motive pe care ei trebuie sa le enumere. Noi credem că această tensiune din piață, de înțeles, nu este o perioadă ușoară, apar foarte multe riscuri de la cele geopolitice la cele interne, a fost supra-reacționată și în consecință am avut această decuplare a Robor-ului pe scadențele lungi față de politica monetară. Suntem convinși că acest raport începe sa fie analizat (n.r. raportul asupra inflatei) și că vom vedea în ce măsură suntem sau nu credibili și pentru piața bancară” a explicat Dan Suciu.

Insă mesajul important pentru debitori rămâne același: o declarație minune nu aduce dobânzi mici. Iar purtătorul de cuvânt al BNR a mai punctat încă odată că Banca Centrală a anticipat un pas de creștere a Robor, băncile altul.

„Avem același mesaj: ratele vor crește. Nu înseamnă că printr-o declarație minune vom avea dobânzi mici. Nici vorbă. Dar Robor-ul are o anumit raportare la dobânda de politică monetară. El este pe diferite scadențe. Pe cele mici, de o zi, overnight el este bine calibrat față de dobânda de politică monetară, în jur de 6%. Pe scadențele lungi apare această decuplare de 8%, când dobânda de politică monetară e 5,5%.

Și aici vorbim de o supra-reacție. Interpretarea BNR este că pe scadențele medii și lungi băncile au considerat că situația este mult mai proastă, mai tensionată, mai riscantă și în consecință au cotat mai mult Roborul pe scadențele lungi. Nu spunem că dobânzile vor scădea. Dar pasul de creștere pe care Banca Centrală l-a anticipat prin politica de dobânda monetară era altul, iar pasul de creștere anticipat de bănci a fost altul, pe scadențele lungi”

Despre dobânzi mici, nu mai e loc!

Potrivit oficialului BNR, în ultimi ani am avut o situație anormală cu care nu ne mai întâlnim curând. Dobânzile normale se situează la 7-8%. Inflația și dobânzile se pot intersecta abia peste un an, chiar doi, chiar dacă Guvernatorul declara că este posibil de anul viitor.

„Trebuie să înțelegem situația în care suntem. Nu vom avea din nou dobânzi mici. Epoca dobânzilor mici s-a încheiat. Ne facem rău singuri dacă facem mereu comparația cu dobânzile din anii trecuți, 3-4 ani în urmă. Care au fost excepționali, în sensul în care nu se vor mai repeta. A fost o situație anormală. Chiar dacă era benefică pentru cel împrumutat. A fost o situație internațională în care s-au introdus excese de lichiditate în piață pentru a depăși criza si efectele ei din 2008, apoi criza pandemică. Deci vorbim de o situație particulară care nu se va mai repeta așa curând.

Dobânda trebuie să fie real pozitivă. Adică mai mare decât inflația. Sigur că acest lucru nu se poate întampla de azi pe mâine. Important este să avem o intersectare a dobânzii cu inflația, la un nivel rezonabil, așa încât să avem în continuare creștere economică, să avem capacitatea de a returna ratele, să avem creditare, să avem bănci care nu au credite neperformante. Acest lucru nu se va întâmpla de azi pe mâine ci într-un orizont de 1- 2 ani, în care lucrurile acestea se vor adapta.

Dar dacă noi comparăm cu situația dobânzilor negative, zero sau 0,5%, ne facem singuri rău. Această situație este necaracteristică pentru o economie normală. Acum 10 ani aveam dobânda de politică monetară 6-7%, Robor- ul era 7-8%, asta este o situație de normalitate. Chiar dacă nu e plăcut pentru cei care au credite să plătescă o dobândă 7% după una zero”, a mai spus oficialul BNR la Digi 24.

Dan Suciu a punctat apăsat, chiar a dat asigurări debitorilor alarmați că BNR se așteaptă „să nu mai avem creșterile spectaculoase din ultimile 3-4 luni. Suntem siguri că nu se vor mai repeta în perioada imediat următoare”.

De ce se teme BNR? Operația a reușit, pacientul e mort

„Suntem într-un puseu inflaționist care nu se poate fi combătut decât prin dobânzi ridicate. Teoretic, BNR poate închide pusesul inflaționist printr- o dobândă care să depășească inflația, nu vreau să evoc cifra, dar am fi în situația în care operația a reușit, pacientul e mort. Trebuie să facem lucurile acestea treptat, cum spunea Guvernatorul ieri. Să avem în continuare creștere economică, să nu introducem țara în recesiune și să avem pierderi de locuri de muncă, în consecință oamenii să aibă capacitatea de a face rambursa ratele, acolo unde este cazul, și să ajungem la dobânzi pozitive și pentru cei care au depozite. În acest moment ești bonificat (în sensul economic al dobânzii) pentru că ai credit și ești penalizat pentru ca ai depozit” a încercat să să explice Dan Suciu mecanismul prin care poți ajunge din inflație în recesiune.

De fapt, ieri, Guvernatorul vorbea de necesitatea unui „reglaj fin” din partea BNR si a Guvernului, menit să dea ritmul optim de creștere economică minimă (de 2-3%).

Acum IRCC este colacul de salvare

Întrebat despre refugiul clienților cu rate la bănci în noul indice IRCC, cel cu care BNR nu a fost de acord, Dan Suciu admite că în acestă perioadă grea, cu dobânzi și prețuri în creștere, IRCC poate fi o variantă bună, pentru acest moment. Acesta menționează că indicele deja crește, iar în trimestrul următor va atigne la 4,7%, ca mai apoi, în final de an să depășească cu siguranță 5%.

„Câștigi o anumită perioadă de timp cu IRCC-ul, până când el va ajunge la un nivel mai ridicat. Cum stiti, IRCC se calculează pe baza unor tranzacții deja existente. Așa stim că în trimiestrul următor va fi 4,7% și putem anticipa din primele tranzacții din piață că va depăși 5% în ultimul trimestru din acest an. E cu dus și întors. Câștigi o perioadă de timp, acesta în care dobânzile sunt mai mari, dacă ai credit acum, dar vei plăti mai mult în perioada imediat următoare. S-ar putea ca peste un an, doi, Robor să intre într-o coborâre mai accentuată, iar IRCC, pentru că vine din urmă, să aibă II trimestre de creștere. Lucrurile sunt nuanțate. Nu spun că e o situație minune, dar pentru momentul de față, dacă ai dificultate la plată, da, cred că e o variantă să plătești ratele cuantificate cu IRCC”, este de părerea oficialul BNR.

Concluzia: ritmul face muzica!

„De fapt, strategia de a crește dobânzile, în pașii pe care îi avem presupune o încercare de a nu forța și de a nu introduce recesiune în economia românească. Mă repet: Dacă am crește dobânda mult, am închide problema inflației dar introducem economia în recesiune. În momentul ală nu mai ai inflație. Nu e ceea ce ne dorim. Nimeni nu face asta”

You Might Also Like

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”

TAGGED: Robor, rate, Banca Nationala, crestere economica, depozite, debitori, credit, Dan Suciu, BNR, IRCC, imprumut, bancile au cam sarit calul, banci, dobanzi, credite neperformante
Gabriela Dinu 10/08/2022
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Previous Article ANPC reamintește românilor cu credite care au probleme la plata ratelor că pot apela la Legea Insolvenței. Ruxandra Badea: ”Îi așteptăm la sediile noastre din toată țara, pentru a le oferi consiliere gratuită și sprijin”
Next Article Îngrijorările legate de scăderea economică persistă în următorul an, Robor se va menține la 8%. Adrian Codirlaşu, CFA: inflaţia va rămâne exprimată în două cifre, cel puțin 12 luni

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

o zi ago

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

o zi ago

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

2 zile ago

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

2 zile ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?