Chiar daca legea 77/2016 a dării în plată nu prevede chiar toate situațiile, avocatul Adrian Cuculis a trasat o listă a costurilor posibile ce vor trebui suportate de către clienții care doresc să dea în plată casa achiziționată printr-un credit ipotecar, cu exceptia imobilelor cumpărate prin programul Prima Casă.
Adrian Cuculis: primul cost suportat de client se referă la notificare
„În principal, costul notificării (doar a redactării și comunicării notificării), poate varia între 300 de lei și 500 de lei în funcție de situația particulară a fiecărei persoane care dorește să dea în plată.
Când spunem situația particulară, ne referim aici la faptul că unii împrumutați pot avea două imobile ce trebuie să fie date în plată, în sensul că legea arată că toate imobilele ipotecate vor fi cedate băncii/recuperatorului de creanță, fapt pentru care și notificarea va fi practic dublată ca și analiză a actelor depuse la avocat de către împrumutat.”
Potrivit avocatului Adrian Cuculis, cine va spune că un cost de notificare este de 60 de lei sau de 80 de lei de fapt nu redactează notificarea, ci face doar comunicarea ei.
Al doilea cost. Dacă banca vine la semnarea contractului, atunci împrumutatul va avea de plătit, evident, costul de transfer al proprietatii, care cel mai posibil va fi indicat prin raportare la grila notarială minimală!
Ce se întâmplă, din punct de vedere al costurilor dacă banca ne cheamă în judecată?
”Dacă banca, după ce este notificată, va face o contestație la notificarea de dare în plată, costurile clientului pot ajunge până la 1.000 de lei, asta pentru a vă asigura de faptul ca sunteți aparați în fața băncilor (dacă ele vor contesta notificările de dare în plată)”, mai afirmă avocatul Adrian Cuculis.
Darea în plată în 6 pași
Analiștii de la Kiwi Finance au alcătuit un scurt îndrumar pentru clienții care doresc să dea în plată imobilele cumpărate prin credit ipotecar.
Astfel, consumatorul întocmește o NOTIFICARE și o transmite creditorului, printr-un executor judecătoresc, avocat sau notar public, prin care îl informează că a decis să apeleze la Legea privind darea în plată și să transmita astfel dreptul de proprietate asupra imobilului obținut prin credit ipotecar, pentru a stinge datoria generată prin contractul de credit ipotecar.
Cu cel putin trei zile inainte de prima zi de convocare la notarul public, partile – debitor si creditor – transmit acestuia informatiile si inscrisurile necesare incheierii actului de dare in plata.
De la data primirii notificarii, dreptul creditorului de a se indrepta impotriva codebitorilor sau a garantilor personali sau ipotecari se suspenda.
Creditorul poate contesta, in maxim 10 zile de la data comunicarii, indeplinirea conditiilor de intrare pe legea darii in plata a clientului. Daca se admite definitiv contestatia, creditorul poate demara proceduri judiciare contra debitorului.
Daca o astfel de contestatie nu a existat din partea creditorului, cererea debitorului (client) se va judeca in procedura de urgenta, cu citarea partilor, de catre judecatoria in circumscriptia in care domiciliaza consumatorul.
Daca creditorul nu se conformeaza dispozitiilor legale, debitorul poate solicita instantei sa pronunte o hotarare prin care sa se constate stingerea obligatiilor nascute din contractul de credit ipotecar si sa transmita dreptul de proprietate catre creditor.
Este important de stiut ca NOTIFICAREA intocmita atunci cand clientul apeleaza la Legea darii in plata trebuie sa cuprinda si detalii privind intervalul orar, in doua zile diferite, in care sa se prezinte la notarul public stabilit de catre debitor, in vederea incheierii actului translativ de proprietate.
Prima zi de convocare la notarul public nu va fi stabilita, conform Legii darii in plata, mai devreme de 30 de zile libere, timp in care orice plata catre creditor va inceta, precum si orice actiune intreprinsa de catre creditor impotriva debitorului si /sau a bunurilor acestuia.
De asemenea, Legea darii in plata prevede ca toate actiunile de mai sus pot fi realizate, in egala masura, de catre codebitori, garanti personali sau ipotecari ai clientului principal, cu acordul acestuia ori a succesorilor lui.
Sursa: Kiwi Finance