Banca Naţională a României (BNR) a anunţat noua valoare a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), care se ia în considerare în calculul dobânzii variabile a creditelor nou acordate, pentru următoarele trei luni, de 2,17%.
Din toamnă, românii pot accesa credite cu dobânzi mai mici
Noua valoare a IRCC va fi valabila pentru creditele noi în lei cu dobânda variabilă, acordate de bănci pe parcursul trimestrului trei din acest an (lunile septembrie-decembrie).
Noul indice este mult sub nivelul anterior, publicat în trimestrul anterior, de 2,41%. IRCC, care a fost introdus prin OUG 19/2019 care modifică celebra OUG 114/2018, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul anterior, în acest caz trimestrul al treilea din 2019.
Indicele ROBOR este în creștere de o saptămână. IRCC este la un nivel mai mare decat indicele pentru creditele vechi, ROBOR la 3 luni. In 30 septembrie, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut de la 2,09% la 2,11%, potrivit datelor BNR.
Astăzi, 1 octombrie, BNR a afisat un indice Robor la 3 luni de 2,10%.
Cum influentează IRCC sau ROBOR dobânzile?
Dobânzile variabile în lei sunt influențate de IRCC/ ROBOR deoarece modul de calcul este format din IRCC/ROBOR + o marja fixă a băncii.
În cazul creditelor cu dobânda variabilă acordate în lei destinate persoanelor fizice, începând cu 2 mai 2019, conform OUG 19/2019, indicele ROBOR este înlocuit de indicele IRCC. Excepție fac creditele din programele guvernamentale Prima Casă și Prima Masină.
Astfel, dacă IRCC sau ROBOR crește este un semnal că și dobânzile împrumuturilor vor crește, iar dacă IRCC, respectiv ROBOR scade este un semnal ca dobânzile vor scădea.
Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor.
Dobânzile creditelor sunt în scădere
Economiștii Băncii Transilvania previzionează scăderea costurilor de finanțare și continuarea tendinței ascendente pentru EUR/RON, în contextul perspectivelor de politică economică (externe și interne) și provocărilor structurale din România.
BT a actualizat prognozele macroeconomice pe termen mediu prin încorporarea celor mai recente evoluții financiare, mondiale, europene și interne.
Potrivit noilor date, BNR va modifica dobânda de politica monetară, în încercarea de a corecta dezechilibrele macroeconomice. În noul scenariu BT, dobânda medie se va situa la 1,8%, în următorii doi ani, iar cursul euro mediu va fi de 4,9 lei.