Declaratiile zilei pe www.BankingNews.ro vin din partea domnului Anthony Hassiotis, CEO Bancpost. Domnia sa recunoste partile „nevazute” ale sistemului bancar. Mai pe scurt, ce e bine si ce e rau.
„Majoritatea bancilor s-au ajustat din punctul de vedere al costurilor si al proceselor, iar acest lucru este partea buna a sistemului bancar”, afirma seful Bancpost, Anthony Hassiotis. Partea mai putin buna: „40 de banci intr-o tara precum Romania este un numar prea mare”, a declarat acelasi CEO, la ZF Summit.
Orice banca din sistem ar putea fi de vanzare pentru un anumit pret, a declarat marti presedintele executiv al Bancpost, Anthony Hassiotis, aratand ca proprietarul respectiv poate cumpara apoi o banca mai mica pe care s-o dezvolte si sa-i creasca valoarea.
„Daca ar veni cineva la mine si mi-ar spune: «iti dau o suma dubla fata de bilant», ma grabesc sa semnez, pentru ca imi cumpar apoi o banca mai mica si o iau de la capat, dar daca imi spune: «iti dau o suma cat jumatate din bilant», ii spun: «nu, multumesc!»”, a declarat Hassiotis, la conferinta ZF Bankers Summit ’14, transmite Mediafax.
Domnia sa a atras atentia ca cei dispusi sa cumpere credite neperformante trebuie ascultati de catre bancheri, chiar daca au intentia de a vinde sau nu, intrucat pretul conteaza foarte mult. Totodata, presedintele Bancpost apreciaza ca diferenta dintre pretul cerut si cel oferit s-a redus foarte mult.
„Ma astept la doua-trei tranzactii incheiate in acest an. Piata romaneasca este in vizorul investitorilor, dar nu vad totusi prea multi investitori sa alerge cu banii pentru a cumpara o banca din Romania”, a spus Hassiotis.
Presedintele executiv al Bancpost a precizat ca Romania este o tara strategica pentru actionarul bancii, grupul elen Eurobank. Banca are un plan de afaceri pe o perioada de trei ani, care va fi insa revizuit. Institutia de credit a finalizat procesul de restructurare, insa cel de dezintermediere inca se deruleaza atat timp cat increderea populatiei nu va fi restabilita.
„Bancpost este inca in proces de deleveraging (reducerea gradului de indatorare – n.r.) pentru ca mare parte a afacerilor noastre se deruleaza pe retail. (…) Multe banci au taiat costurile, iar reducerile trebuie sa se reflecte si in venituri. Cred ca vom avea dezintermediere pana cand increderea va fi restabilita”, a adaugat presedintele bancii.