Garanti Bank estimeaza ca dobanda de referinta va scadea cu 0,75 puncte in acest an, la 4,5%, si de 0,5% la inceputul anului viitor, pana la 4%, insa presiunea asupra leului ar putea amana relaxarea dobanzii cheie, cursul urmand sa se stabilizeze la 4,35 lei/euro pana la finele anului.
BNR a mentinut dobanda de politica monetara la 5,25% in sedinta din mai a Consiliului de Administratie, guvernatorul Mugur Isarescu afirmand la acel moment ca banca centrala intentioneaza sa inceapa un ciclu de reducere a ratelor dobanzii de politica monetara, incepand chiar cu urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie, care va avea loc la 1 iulie.
„Conditiile actuale de piata, cu o continua contractie a creditului, cer o finantare mai ieftina. Data fiind imbunatatirea asteptarilor asupra inflatiei, BNR poate da o mana de ajutor cererii interne printr-o politica monetara mai relaxata”, a declarat Rozalia Pal, economist-sef al Garanti Bank.
Garanti Bank estimeaza ca pana la finalul acestui an cursul de schimb se va stabiliza la aproximativ 4,35 lei/euro si va ajunge la 4,25 lei/euro in 2014, in condițiile unui mediu politic stabil, potrivit raportului macroeconomic trimestrial aferent trimestrului al doilea.
Evolutia leului va fi strans legata de apetitul investitorilor straini pentru titlurile de stat, dar si pentru companiile detinute de stat, incluse pe lista de privatizari, si, implicit, de succesul proiectelor de privatizare.
Raportul evidentiaza ca relaxarea politicii monetare este unul dintre puținii factori care ar putea duce la cresterea consumului intern.
De asemenea, inregistrarea unor rezultate mai bune decat anul trecut in ceea ce priveste productia agricola contribuie pozitiv la cresterea prognozata de 1,7% a Produsului Intern Brut in 2013.
„Cresterea economica din primul trimestru a fost sustinuta exclusiv de catre cererea externa. In ceea ce priveste cererea interna, consumul a fost afectat in principal de scaderile in termeni reali ale salariilor in sectorul privat, iar investitiile au fost afectate de blocarea fondurilor europene. Totusi, Garanti Bank estimeaza ca apetitul consumatorilor ar putea fi impulsionat printr-o finantare mai ieftina in moneda locala si prin posibila apreciere a leului in a doua parte a anului”, se mai arata in comunicat.
Totodata Garanti estimeaza o rata a inflației de 3,5% pentru finalul acestui an, ajungand astfel in intervalul de tinta al BNR. Se asteapta pe de o parte la scaderea preturilor la alimente, ca urmare a recoltei mai bune din acest an, iar pe de alta parte la mentinerea presiunilor asupra preturilor la energie, cu o crestere proiectata de 13,6% in decembrie 2013 fata de anul trecut.
Banca centrala a redus in mai prognoza de inflatie pentru acest an de la 3,5% la 3,2%, usor sub nivelul superioar al intervalului tintit pentru acest an, de 2,5% plus/minus un punct procentual.