[dropcap]C[/dropcap]ardul de credit a devenit preferatul romanilor in ultimii ani, cu el isi pot cumpara in rate electronice, mobila, vacante sau haine. Aproape 2,3 milioane de romani au in acest moment in portofel un card de credit. In 2012, cumparaturile facute cu cardul de credit au ajuns la 4,1 miliarde de lei, de la 3,4 miliarde in 2011. Sumele sunt tot mai mari, pentru ca acest tip de imprumut se obtine cel mai usor: sunt necesare vechimea de la locul de munca, un istoric financiar bun. Totusi, dobanda este mare, mai ridicata decat in cazul unui credit de consum.
Pentru un card de credit in lei dobanda porneste de la 16% si ajunge si pana la 30%. Unele banci ofera carduri de credit cu dobanda indexabila in functie de evolutia Robor, in timp ce altele au dobanzi fixe. Cei mai multi clienti folosesc carduri de credit standard, produse ce ofera majoritatea facilitatilor unui card de credit.
Din cauza dobanzilor mari fata de un credit de nevoi personale, cardul de credit trebuie folosit in special pentru plata cumparaturilor, iar sumele utilizate trebuie rambursate in perioada de gratie, pentru a nu plati dobanda.
TOP 5 dobanzi la cardul de credit in lei
1. Punct cu Punct de la BRD detine cea mai mica dobanda pentru un card de credit 15.74%. Pe langa dobanda, platiti un comision de analiza de 20 lei la acordarea imprumutului pe card si o taxa de administrare in valoare de 25 lei. Ai 60 de zile sa rambursezi suma creditata.
2.In cazul cardului de credit MasterCard Standard de la Intesa Sanpaolo, dobanda este formata din marja fixa a bancii in valoare de 10.5%, la care se adauga indicele Robor la 1 luna. Pentru luna februarie dobanda este de 16.55%. La emiterea cardului platiti un comision de 15 lei, plus o taxa anuala de administrare de 30 lei. Perioada de gratie este de 45 zile.
3. Cardul de credit emis de ING Bank are o dobanda de 17.06%, si este formata din marja bancii plus indicele Robor 3M. Taxa anuala de administrare este de 35 de lei, iar taxa de emitere, care este platita o singura data, la emiterea cardului de credit este de 35 lei. Perioada de gratie numara 45 zile.
4. CEC Bank ofera persoanelor fizice un card de credit MasterCard cu dobanda de 17.45%, care se modifica la fiecare 3 luni, in functie de evolutia Robor 3M. CEC Bank nu solicita plata unei taxe la emiterea cardului, in schimb anual aveti de plata 30 lei, taxa de administrare. 59 de zile ai la dispozitie sa returnezi suma imprumutata.
5. Visa Credit de la Banca Carpatica are o dobanda de 17.67%, variabila, formata din marja de 11.4% si Robor 6M. Taxa anuala de administrare este de 40 lei, iar cea de emitere de 30 lei. Perioada de gratie este de 55 zile.