Asociația pentru Promovarea Performanței în Educație (APPE) a lansat în anul școlar 2020-2021 a opta ediție a programului național ”Educație financiară”, program care va fi implementat la nivelul întregului învățământ preuniversitar (preșcolar, primar, gimnazial și liceal).
Potrivit APPE, ediția din acest an a programului de Educație financiară aduce, în mod gratuit, elevilor și cadrelor didactice componenta de învățare digitală, dezvoltată cu ajutorul platformei SchoolMate.ro.
Pe lângă clasicele metode de învățare, de acum, profesorii pot utiliza în lecțiile lor un model de predare interactiv, iar elevii pot accesa manualele online prin intermediul tehnologiilor digitale care îmbunătățesc eficiența și rezultatele învățării.
“Proiectul SchoolMate.ro a fost gândit și construit atât pentru a-i ajuta pe profesori să își perfecționeze cursurile, cât și pentru a-i ajuta pe copii să învețe într-un mod atractiv și plăcut. Pe platformă, profesorii pot oferi elevilor materiale de studiu interactive și convenționale, pot ține cursuri de tip webminar într-un mediu integrat al platformei, nefiind nevoie de aplicații software suplimentare și pot verifica cunoștințele copiilor, cu ajutorul rapoartelor integrate din platformă, în funcție de performanțele acestora.
În acest moment lucrăm și la aplicația mobilă pentru a minimiza necesarul pentru desfășurarea cursurilor on-line. Nu toate familiile dețin un Laptop sau un PC, în schimb 80% elevi au acces la cel putin un telefon mobil de tip Smartphone. Facem tot posibilul ca toți copiii să beneficieze de cele mai bune experiențe de învățare, iar în parteneriat cu doamna Ligia Goloșoiu, am reușit să aducem această disciplină ,Educație Financiară, la zi cu un design nou și cu informații actualizate.
De asemenea, cărțile pentru învățământul preșcolar au sport audio în curs atât pentru copiii care încă nu știu să citească cât și pentru copiii cu dizabilități. Suportul de foaie este frumos și plăcut și îl încurajăm, dar totuși trebuie să acceptăm că lumea se schimbă iar noi dorim să facem parte din această schimbare.”, afirma Mihai Dumitrescu, fondatorul SchoolMate.ro.
În primii șapte ani școlari de derulare a proiectului s-au înscris peste 500.000 de elevi și dascăli din învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal din cele 41 de județe ale țării și Municipiul București.
“Mi-am dorit foarte mult ca Educația Financiară să fie o materie obligatorie sau predată interdisciplinar/utilizând metoda integrată. Aceasta are rolul să îi învețe pe copii cum să se dezvolte în viața de zi cu zi și să formeze niște tineri care pot fi independenți financiar, care știu ce înseamnă bugetul personal, cum să cheltuiască responsabil puținii bani de care dispun, cum să economisească, să investească sau să devină generoși.
În opinia mea, manualele de educație financiară reprezintă o bază, o temelie a educației financiare din România și, în acest fel, elevii vor putea acumula noi cunoștinte în domeniu și vor fi în măsură să ia decizii responsabile cu privire la bugetul personal. Vor deveni mai chibzuiți/responsabili și respectuoși față de munca părinților, față de bani, de persoane și chiar de instituții.
Trecerea de la manualele fizice la cele digitale este un pas important și îmi doresc ca în fiecare an tot mai mulți elevi și cadre didactice să beneficieze de acestea”, spune Ligia Goloșoiu, Președintele APPE.
Condițiile actuale ale învățământului românesc impun desfășurarea cursurilor, fie față în față, fie online, considerații care au condus la schimbarea strategiei de până acum a proiectului și crearea unei noi viziuni care să corespundă cerințelor actuale și viitoare ale învățământului românesc.
„Am decis includerea tuturor manualelor aferente învățământului preuniversitar într-o platformă de învățare online care să poată să-i responsabilizeze atât pe profesori, cât și pe părinți/elevi și să faciliteze accesul la rezultatele finale ale elevilor și profesorilor.
În proiectul pilot pe care îl vom dezvolta pe platforma de învățare online, avem deja incluse 3.300 de cadre didactice, cu o medie de 25 de copii, pentru care vom deschide cont pe platformă”, susține reprezentantul APPE.
Platforma de învățare online va include:
* Suportul de curs pentru cadrele didactice, pe grupe de vârstă;
* Materialele digitalizate și interactive, pe grupe de vârstă;
* Posibilitatea de întâlnire pe platforma de învățare printr-un webminar integrat în aceasta;
* Joculețe interactive educaționale etc
Ca profesor, pentru a putea beneficia de facilitățile platformei este necesar să vă înscrieți completând formularul adecvat nivelului de studiu, respectiv:
* Pentru învățământ preșcolar și primar – AICI
* Pentru gimnaziu – AICI
Pentru liceu – AICI
În anul școlar 2020 – 2021 s-au înscris circa 80.000 de elevi pentru a urma cursurile de educație financiară. Cei mai mulți elevi care vor studia disciplina de educație financiară sunt preșcolari (30.000 de elevi) iar din învățământul primar (40.000 de elevi), în timp ce la învățământul gimnazial sau liceal sunt circa 10.000 de elevi.