In Romania insolventa persoanelor fizice si falimentul personal subsecvent nu sunt reglemetate, gratie jocurilor politice din Parlament, a presiunii bancherilor, a FMI si a guvernelor. Insa UE si legile la care Romania a aderat permite debitorilor romani sa isi declare insolventa/falimentul personal in alte tari din Uniunea Europeana care au aceasta lege, potrivit RTV.ro Adica in toate tarile cu exceptia Danemarcei, care nu face parte din Conventie, a Bulgariei – unde nu exista o astfel de lege – si a Ungariei, unde nu a intrat inca in vigoare – cel mai probabil ungurii vor beneficia de aceasta lege la sfârsitul acestei veri, la presiunea FMI.
Procedura nu se adreseaza celor care pot plati, ci celor care nu o mai pot face si s-au supraindatorat, celor care nu mai sunt solvabili.
Falimentul personal presupune lichidarea activelor debitorului falimentar si o perioada in care acesta este privat de anumite drepturi, cum ar fi ocuparea unei functii de conducere, posibiliatea de a avea un cont bancar, cea de a lua imprumuturi. Scopul declararii falimentului este cel de a obtine stergerea datoriilor care nu pot fi acoperite din cauza situatiei in care se afla debitorul dupa o anumita perioda si sansa unui nou inceput.
Legea europeana 1346/2000, care reglementeaza regimul insolventei la nivel european, permite debitorilor care isi declara insolventa in alta tara sa obtina recunoasterea acesteia in tara de domiciliu (cu exceptia Danemarcei). Totusi, creditorii au dreptul de a se indrepta in instanta impotriva debitorului. România mai este si semnatara United Nations Commission on International Trade Law –UNCITRAL 1997 – inca din 2003 – conventie care reglementeaza insolventa transfrontaliera…
Citeste integral despre cum si unde poti sa ceri falimentul personal pe www.rtv.net