Cadrul legislativ incert și impredictibil rămâne principala provocare pentru băncile din România, este de părere Florin Dănescu, Președintele Executiv al Asociației Române a Băncilor, arătând că, și pe perioada pandemiei de coronavirus, industria bancară a trebuit să facă față unei ”tevaturi legislative”, care a urmărit printre altele modificarea repetată a reglementărilor privind amânarea la plată a ratelor de care au beneficiat 28% din portofoliul de împrumuturi pentru companii și 22% din portofoliul de finanțări acordate populației.
”În toată această liniște aparentă a ultimelor 7 luni, băncile au parcurs mai mult de zece evenimente legislative care pun sub semnul întrebării felul în care își derulează activitatea de zi cu zi. Puțini oameni știu, spre exemplu, că moratoriul a fost supus unei tevaturi legislative, s-a încercat schimbarea lui de la o zi la alta. Industria bancară a fost supusă continuu la acest tir al îndoielii. Această tevatură politică te scoate de pe șine. Deja se discută dacă nu cumva acum pe finalul acestor amânări de rate creditele care au beneficiat de moratoriu ar putea să fie declarate neperformante. Asta ar însemna provizioane noi și anularea lichidității, și așa limitată, pe care băncile ar putea să o direcționeze către finanțarea economiei”, a menționat Florin Dănescu în cadrul conferinței ”FinConf România”.
Bancherul a amintit că industria bancară a fost supusă unui asalt legislativ negativ timp de 5 ani, în care au fost promovate și discutate peste 50 de inițiative legislative care au sacadat permanent activitatea din domeniul de profil. ”Cred că în timp ce ne gândim la modul în care rezolvăm criza de sănătate ar trebui să ne gândim și cum rezolvăm această criză legislativă. Industria bancară are propriile tensiuni din perspectiva riscului legislativ. Acest lucru se perpetuează de foarte mult timp, iar întrebarea mare pentru anul viitor este dacă și când vom reuși să temperăm sau să închidem criza legislativă prin care trecem. Criza legislativă nu înseamnă doar diminuarea atacurilor asupra finanțatorului României, ci și cum reușim să simplificăm și cum reușim să asigurăm un caracter puternic, constructiv și simplificator legislației actuale, pentru procesele de digitalizare și intermediere financiară. Sunt așa de multe bariere încă. Noi știm cu exectitate care ar fi cheile, care ar fi punctele de inflexiune, care printr-un efort minim pot crea un efect maxim. Am transmis factorilor de decizie aceste propuneri care pot contribui la o debirocratizare/simplificare a activității industriei financiare”, a subliniat Florin Dănescu.
În esență, în opinia sa, nu este puțin lucru acest risc legislativ chiar dacă el se finalizează prin a nu mai fi aprobate acele propuneri legislative. ”Pe parcursul dezbaterii lor se ridică semne de întrebare atât de puternice la nivel investițional încât lasă răni adânci, care nu se vor închide decât într-o perioadă îndelungată. Nu știu dacă vom traversa în viitorul apropiat o perioadă de liniște”, a explicat oficialul Asociației Române a Băncilor.
Președintele ARB a arătat că băncile au acționat extrem de curajos de la debutul pandemiei, creditarea consemnând creșteri superioare în anumite luni față de aceeași perioadă a anului trecut. Practic, în cele 7 luni de pandemie, băncile au acordat finanțări în valoare de aprocimativ 46 miliarde de lei. ”Acest lucru înseamnă practic că băncile au accelerat pe o autostradă pe care veneau pe contrasens extrem de multe pericole. Asta arată aportul și felul în care industria bancară și-a înțeles menirea și rostul, acționând într-un mod extrem de curajos și responsabil”, a susținut bancherul.
Totodată, Florin Dănescu atrage atenția că ”administrarea eficientă a banilor este o cheie actuală la care trebuie să ne gândim continuu”. ”Resursele nu sunt nelimitate și trebuie să știm cum le administrăm pentru a reduce niște efecte negative viitoare ce pot fi diminuate”, a mai spus Președintele ARB.